mandag 11. mai 2009

Det er ikke Erna som er problemet


Høyre har hatt landsmøte.


Skandalelandsmøte, spør du meg. Skandaløst dårlige målinger, dolking i hverandres rygger, fryktelig dårlige utspill og ikke minst hårreisende dårlige vedtak har prega mediedekninga.

Mens Høyre styrer jevnt mot sitt dårligste valg siden 1885, prøver mange å skylde på Erna. Andre, som Unge Høyre, prøver å argumentere med at problemet er at Høyre ikke er blå nok.

Men de bommer. Det er ikke Erna som er problemet. Og det er i hvertfall ikke mangelen på klar, tydelig og mørkeblå høyrepolitikk.

Høyres problem er at markedsliberalismen har spilt fallitt. Og at folk har innsett det.

Det var da USAs sentralbanksjef Alan Greenspan innrømte at den ideologien han hadde trodd på i 40 år ikke holdt mål, at Høyre virkelig fikk problemer. Ikke nødvendigvis fordi folk hørte hva Alan Greenspan sa, han er nå tross alt bare en grå gammel mann. Men fordi erkjennelsen innebar at det tankegodset som har vært sjølve grunnfjellet som Høyre har bygd sitt prosjekt på sia 70-tallet ikke bare slo sprekker, men ble gjort til grus. Og det har folk fått med seg.

Det var høyrepolitikk som skapte finanskrisa. Den største økonomiske krisa verden har sett sia 1930-tallet, som gjør at folk sies opp for fote i de fleste land Norge kan sammenligne seg med, og som også har ført til at altfor mange nordmenn enten har mista jobben eller frykter for arbeidsplassen sin, den er et resultat av politikk som Høyre har vært den sterkeste forkjemper for.

Og det er ikke tilfeldig at land med høyrestyre nå er hardere ramma enn Norge. Island, det lysende eksempelet på høyrepolitikk, er slått konkurs. I Sverige, som styres av Høyres søsterparti, er arbeidsløsheten dobbelt så høy som i Norge og regjeringas svar på problemet er å kutte i arbeidsløshetstrygdene, frata folk rettigheter, og gi skattelette som i hovedsak går til de rikeste.

Høyres 11 prosent på meningsmålingene handler ikke om at folk ikke liker Erna. Det handler om at det knapt finnes 11 prosent i Norge som ikke taper på Høyres politikk. Og finanskrisa har gjort at alle vi andre gjennomskuer høyrepolitikken.

I helga har Høyre gjort det dummeste de kunne gjøre. De har gått mot høyre. Det kommer ikke til å løse problemet.

Åh, for en deilig valgkamp dette skal bli :)

1 kommentar:

  1. Det du skriver her er faktisk ikke sant. Det er misforståtte reguleringer som har ført til krisen vi er til idag. Jeg anbefaler deg å lese boken "mennesket som skapte verden". Den handler ikke om situasjonen vi er i idag, men om kapitalismen og hvilke muligheter den har gitt deg. Uten fri handel og kapitalismen ville Norge vært 200 år tilbake, med en utrolig høy spedbarnsdødlighet og U-landene ville hatt det enda verre enn det er idag. Grunnen til å U-landene ikke har like stor fremgang som oss er at venstre siden setter opp alt for høye tollmurer, gir subsidier til en næring som for lengst skulle ha gått ut.

    FRP har rundt 30 % av stemmene og er enda mer kapitalistiske og blåe enn Høyre. Det som Høyre trenger er å få sakene sine frem, og unngå venstre sidens spark. Er enig i at FRP spiller på folks fordommer, men regjeringen spiller på folks dumskap.

    SvarSlett