onsdag 20. mai 2009

SV krever sluttpakker for prostituerte

Dagbladet melder at de prostituerte går sammen og krever sluttpakke for å komme seg ut av prostitusjon. Dette er et utrolig viktig krav som alle bør støtte helhjerta opp om!

I januar vedtok SVs landsstyre en klar uttalelse om sluttpakker for prostituerte, og jeg var selv blant de som argumenterte for den fra talerstolen. Men fortsatt gjenstår det mye arbeid for å få sluttpakkene på plass. Jeg håper resten av Regjeringa også ser at dette ikke kan nedprioriteres. En del tiltak vet jeg at er rett rundt hjørnet nå, men presset må likevel opprettholdes, og det kan jeg love at SU skal bidra til!

Uttalelse vedtatt av SVs landsstyre 18. januar 2008:

SV er glad for at det fra 1. januar 2009 endelig ble forbudt å kjøpe seksuelle tjenester. Gjennom loven har vi som samfunn tatt standpunkt mot en kynisk og utbredt menneskehandel, og vi har sagt nei til at menneskekroppen skal betraktes som en vare som kan kjøpes. SV er stolt av å ha vært med på å sikre gjennomslag for en slik milepæl i kvinnekampen.

Den nye loven bidrar forhåpentligvis til redusert etterspørsel i sex-markedet, og dermed til at færre blir utnyttet i fremtiden. Loven forplikter oss likevel samtidig til å ta aktive grep overfor de som allerede utnyttes i prostitusjon og ikke har andre alternativer. Disse alternativene er det vårt ansvar å tilby dem. Prostituerte er svært forskjellige. Det må derfor etableres et mangfoldig hjelpetilbud for prostituerte.

Prostitusjon fører med seg risiko for vold, helseskader, uønskede svangerskap og seksuelt overførbare sykdommer. Depresjoner, angst, søvnproblemer, selvmord og selvmordstanker er vanlig blant prostituerte. Svært mange prostituerte har tidligere vært utsatt for seksuelle overgrep og/eller omsorgssvikt. Mange har derfor behov for omfattende fysisk og psykisk helsehjelp.

Tall fra Coalition Against Trafficing in Women viser at 80 % av kvinner i prostitusjon har blitt utsatt for omfattende vold fra halliker og kunder. 6 av 10 har blitt voldtatt, mange gjentatte ganger. Dette er traumer som ofte krever omfattende bearbeiding før kvinnene vil være i stand til å fungere normalt.

Mye tyder på at mange prostituerte er ofre for menneskehandel. Dette må vurderes som selvstendig grunnlag for oppholdstillatelse.

Nettverk mot prostitusjon og handel med kvinner har tidligere lansert ideen om sluttpakke til kvinner i prostitusjon. Nå er tiden inne for å gjennomføre den. En slik sluttpakke må være skreddersydd og individuelt tilpasset, og inneholde det som den enkelte trenger for å komme seg ut av prostitusjon. Dette kan være hjelp til å få bukt med rusmisbruk, medisinsk oppfølging, hjelp til utdanning, arbeid og bolig. Det vil være nødvendig med tett oppfølging, gjerne over lengre tid. Det er viktig at de prostituerte selv er delaktige i utformingen av tiltakene, slik at de får den hjelp og støtte som trengs til en ny start.

De viktigste elementene i en sluttpakke, bør være:

• Tilbud om bolig og hjelp til livsopphold
• Medisinsk oppfølging
• Utdanning, tilbud om arbeidsmarkedstiltak og evt. arbeidstillatelse
• Informasjon og råd om juridiske rettigheter, slik som rett til opphold og rett til å søke asyl

SV ber regjeringen få på plass en ordning med sluttpakke for prostituerte. Det er vårt ansvar å gi prostituerte muligheten til et verdig liv.

1 kommentar:

  1. Først tar dere levebrødet fra de prostituerte. Så betalerer dere avlat til dem (for andres penger). Sympatisk...

    SvarSlett