tirsdag 26. mai 2009

Gi MUFerne ei framtid

Jeg hørte Høyre på politisk kvarter på P2 i dag morges og satte brødskiva i halsen. I identitetskrisas krampetrekninger angrep Høyre en av de sterkest prøvede gruppene i Norge, MUFerne. De kunne love at om Høyre vinner valget får ikke MUFerne opphold i Norge. 10 år gamle barn, født og oppvokst i Norge skal sendes rett ut, til Irak, om Høyre vinner valget.

MUFere er betegnelsen på den lille gruppa med irakiske kurdere som har levd 10 år i usikkerhet i Norge, med beskjeder og kontrabeskjeder om opphold og utkastelse, opphold og utkastelse. MUF står offisielt for "Midlertidig Uten Familiegjenforening/Fornyelse", men i praksis har disse menneskene erfart at det best kan oversettes til "Menneske Uten Fremtid".

På SVs landsmøte i mars feiret vi at SV hadde fått gjennomslag for at MUFerne skulle få bli. For det var slik vi tolket formuleringene fra Regjeringa om at de skulle få ny vurdering med sikte på varig opphold. Nå viser det seg imidlertid at MUFerne må fortsette et liv i stor usikkerhet. Signalene fra Regjeringa er at behandlingen kan ta ytterligere 3 år til.
Det er Arbeiderpartiet på sitt verste. Og Høyre lar altså ikke sjansen gå fra seg til å sparke enda hardere på de som allerede ligger nede: De slår fast at de ca 200 menneskene dette gjelder skal sendes rett tilbake til Irak om Høyre vinner valget.

Barns tilknytning til Norge skal ikke tas hensyn til. At mange barn er født her, snakker norsk bedre enn noe annet språk og ikke kjenner noen andre enn sine lekekamerater, lærere og venner i Norge, det skal ikke være til hinder for utkastelse. At dette er brudd på Barnekonvensjonen bryr de seg nok ikke om. Det at MUFerne er vel integrerte med mange helnorske venner og støttespillere, og at de i årevis har bidratt til det norske samfunnet, det spiller heller ingen rolle for Høyre.

Høyre er et parti i krise, med dalende oppslutning og identitetskrise. Greit nok, jeg skjønner at det er vanskelig for dem. Men de trenger vel ikke gang på gang å vise så tydelig at de er Norges slemmeste parti for det?

Nå håper jeg bare at Arbeiderpartiet, som har latt solidariteten bli liggende langt nede i skuffen etter at de kom inn i Arbeids- og Inkluderingsdepartementet, ikke føler seg "pressa" til å komme Høyre i møte og gjøre situasjonen enda mer usikker for MUFerne...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar