torsdag 14. mai 2009

Stusselig slakt av horekundejakt

Når går debattene i bloggverdenen etter at Kjendis-prostituerte Janni Wintherbauer er ute og kritiserer SUs horekundejakt og loven som forbyr sexkjøp.

Wintherbauers første budskap er at SU er naive. Hun mener vi burde skjønt at fem jenter, kledd for kveldskulda, med kamera rundt halsen og en journalist og en fotograf med enorm telelinse på slep, selvfølgelig ville bli stoppa av kunder som ville kjøpe oss.

Kanskje har hun rett. At markedet fremdeles finnes har jeg aldri vært i tvil om, og det var jo nettopp bakgrunnen for at vi ville ut og fotografere horekundene. Jeg forutså bare ikke at det var oss de ville være ute etter å kjøpe. Jeg ville trodd at menn som gjør noe ulovlig ikke er så keene på å bli filma og fotografert, at de ville være litt ekstra på vakt og heller sette opp tempoet ved synet av oss. Men jeg tok åpenbart feil. Så ok, jeg kan ta den kritikken.

Men det at menn ser oss som varer på et marked bare fordi vi er unge jenter, det er et tankekors i seg selv. Jeg mener det bare understreker poenget vårt, nemlig at man må ha økt fokus på horekundene og deres holdninger og kvinnesyn. For det bør da virkelig være sånn at kvinner får gå i fred fra menn som vil ha oss inn i bilene sine for å gi dem et sug! Og det uavhengig av om vi har kamera rundt halsen eller ikke.

Wintherbauers andre kritikk er at vi heller bør fokusere på de prostituertes situasjon og tiltak for dem. Her skyter hun langt over mål. SU har vært de klareste forkjemperne for slike tiltak, for mer penger til disse tiltakene, og for at de skal komme raskere på plass. Vi har hatt god kontakt med flere som jobber med dette, som Krisesentersekretariatet som blant mye anna jobber med ofre for menneskehandel og kvinner som har kommet seg ut av prostitusjon. Skikkelig oppfølging av kvinner som vil ut av prostitusjon er utrolig viktig, og jeg skulle ønske Wintherbauer heller ville spille på lag med oss her, enn å kritisere oss for å sette fokus.

Men veldig overraskende er det ikke, at den dama som har vært den ensomme stemmen for kvinners rett til å prostituere seg, og som ikke har villet ta inn over seg verken at et voksende antall av Oslos prostituerte de siste årene har vært ofre for menneskehandel, eller at horekundene sprer holdninger som utfordrer alle jenters selvstendighet, ikke liker at SU aksjonerer for å ramme horekundene. Men jeg vil fortsette å gjøre nettopp det, fordi jeg vet at det er rett.

Det handler både om solidaritet med alle de kvinnene som tvinges inn i prostitusjon av kyniske menneskehandlere, halliker og kreditorer, og alle de jentene som opplever ubehaget i å bli sett på som et objekt eller en ting som kan kjøpes for penger.

4 kommentarer:

  1. Hvis man skal hjelpe en svak gruppe mennesker så må man høre på den gruppen for å finne de riktige løsningene. Det SU surrer med her viser bare en forakt for mennesker (både overfor prostituerte og deres kunder) som bare hører hjemme på høyresiden.

    SvarSlett
  2. Jada, det er noe av problemet med sosialister og tilhengere av teokrati. De forutsetter sin egen korrekthet, og det kan så ingen kritikk bite på. Og holdningen er at man skal gjøre noe MED den annen. Hvorfor ikke prøve å lære noe i stedet og prøve å ta inn over seg de problemer som denne politikken har skapt for de prostituerte, i stedet for bare å jobbe for å bekrefte sine egen korrekthet, som om politikk var en ny religion?

    SvarSlett
  3. Kjempebra innlegg. Man kan ikke kvitte seg med et sammfunnsproblem uten at de som benytter seg av det og de som tjener penger på det er uenige, jeg tror nok at hvis man skulle forby narkotika først nå, så ville nok både brukerne og selgerne protestert. Det er ikke dermed sagt at det ikke skal forbys av den grunn. Mange argumenterer som det vi ikke kan bli kvitt i samfunnet skal vi heller ikke gjøre noe med.... hva er det for noe tull?

    SvarSlett