onsdag 22. juli 2009

Bolig - kjønsspørsmål eller klassespørsmål?

Huseiernes Landsforbund har tydeligvis lett i arkivene sine fra 50-tallet og funnet en gammel pressemelding de trodde det var lurt å resirkulere i agurktida 2009.

Ikke så lurt, spør du meg.

Thore Helland i Huseiernes Landsforbund hevder at menn må få av seg tøflene og begynne å ta ansvar for boligkjøpet. Det er nemlig et problem at kvinner bestemmer for mye, og at disse bare er opptatt av parkett og kjøkkeninnredning. Vi trenger menn, som kan studere takrennene og vurdere det elektriske anlegget med sitt "maskuline blikk", i følge Helland.

Dette utspillet sier nok mer om Thore Helland, enn om hva kvinner og menn i dagens Norge kan om bolig. Jeg vil ha meg frabedt at folk skal påstå at jeg har greie på kjøkkeninnredning. Jeg er mye bedre på å spotte vannlekkasjer og mugg på badet. Og kom ikke her og fortell meg at alle mine mannlige kamerater kjenner igjen ei dårlig takrenne når de ser ei.

Å putte mennesker i bås på bakgrunn av hva vi har mellom beina bør høre fortida til.

Om Helland og Huseiernes Landsforbund hadde fulgt litt mer med i tida, burde de heller bekymra seg for utviklinga på boligmarkedet. For den er ikke særlig lystig. Den lave renta er i ferd med å bygge opp ei ny boligboble, og boligmarkedet er et sjansespill som kan fange hele generasjoner i gjeldsfella.

Dessuten har boligmarkedet gjennom årene med liberalisert høyrepolitikk utvikla seg til å bli en av de fremste omfordelingsmekanismene fra fattig til rik som vi har. Hvert år setter arbeiderklasseungdom og fattige studenter milliarder av kroner inn på hushaiers kontoer, fordi det er forbeholdt noen få å kunne kjøpe bolig her i landet. Rikfolk investerer i boliger de kan leie ut, og tvinger prisene opp på et nivå som gjør at jeg bare kan drømme om noen egen bolig.

Bolig er ikke et kjønnsspørsmål. Det er et klassespørsmål. Derfor går SV til valg på å gjenreise den sosiale boligpolitikken. For å bo er en rettighet, enten man er opptatt av kjøkkeninnreding eller vannlekkasjer.

9 kommentarer:

  1. I kvinnekampen har vi hele tiden hørt hvor viktig det er med kvinnelige verdier i enhver sammenheng.
    Hvordan kvinner kan få fokuset over på andre verdier og saker og også hvordan de løser sakene på en måte som visstnok er nødvendig.

    I denne kampen har det ikke vært noe galt i å stigmatisere.
    Kvinner er myke. Menn er harde. Kvinner søker fred. Menn søker strid.
    Flosklene har stått i kø og kvinnene har kjørt hardt på dem.

    Så kommer denne nusselige lille saken, da.
    Der en som sier at menn er mer opptatt av tenkniske ting enn kvinner får på pukkelen av SV og rødstrømper.
    For er ikke kvinner like tekniske ?

    NEI! DERE ER IKKE DET!
    Om man skal stigmatisere som kvinnene her gjort i tiår etter tiår nå så er det bare å slå fast.
    Kvinner er mer opptatt av fargen på bilen enn hvordan turboen fungerer.

    Det er selvfølgelig unntak. Men, vi snakker om stigmatisering og dere får tåle å få det tilbake.
    Ellers er det ikke likestilling.....

    SvarSlett
  2. men kjære deg. alle som vil kan kjøpe leilighet i norge. det er bare snakk om å prioritere pengene riktig. slutt sutr

    SvarSlett
  3. Til Håkon:

    Det virker ikke som du følger helt med.

    Det er jo ikke feministene som har snakket om "kvinnelige verdier" og "myke kvinner". Dette er jo de konservative som snakker om.

    SV og kvinnebevegelsen har derimot snakket om like rettigheter, like muligheter og om retten til å fritt kunne utfolde seg uavhengig av hvilket kjønn man har.

    Det er dem som hele tiden har vært mot kvinnefrigjøring og likestilling som har stigmatisert kvinner. De samme folka har jo også stigmatisert oss menn ved å unnskylde seksuell trakassering (og voldtekt!) med at "menn er menn" eller med at vi "ikke klarer å kontrollere oss" når menn banker konene sine.

    Hele poenget vårt er jo at folk skal kunne være den de er uten å bli satt i bås pga kjønn.

    SvarSlett
  4. Ok. Vi har skjønt det Mali.

    Fagfolk har ikke peiling.

    Biologi- og evolusjons-fornektende feminister vet selvsagt best i dette tilfellet også.

    SvarSlett
  5. Og forresten, kommer du til å gå ut like hardt neste gang det kommer en artikkel om at menn er farligst i trafikken, at vold er en mannsgreie, at menn er dårligere leger, dårligere på skolen(selvsagt uten at det har noe med undervisningsrammene å gjøre) etc.?

    SvarSlett
  6. Heh, Helland her er vel ikke akkurat fagfolk på området kjønnsforskning. Dessuten er det vel ikke feminister som stigmatiserer menn i media? Det er en stor misforståelse at feminisme kun handler om kvinner. Du som er slik en moderne mann må vel vite det nå? Slutt å slåss mot feministene og kjemp for det som engasjerer deg. Du kan da ikke sitte å vente på at andre skal forsvare generaliseringen av menn samtidig som du selv generaliserer kvinner. Det henger jo ikke på greip! Vi feminister er opptatt av like rettigheter for begge.

    SvarSlett
  7. Til Lola:

    "Heh, Helland her er vel ikke akkurat fagfolk på området kjønnsforskning."

    Nå er jo kjønnsforskning bare en videreføring av feminisme og overhodet ikke noe man bør ta seriøst. Da stoler jeg mer på en erfarne fagfolk. Ser for øvrig at det ved senter for tverrfaglig kjønnsforskning(eller hva det nå heter) er 90% kvinner(36/40). Vil anslå feministandelen til ca. 100%.

    "Dessuten er det vel ikke feminister som stigmatiserer menn i media?"

    Ehhh. Jo. Feminister har stor innflytelse i media. Og hva med dette Mannspanelet, Anniken Huitfeld som kritiserte menn for å ikke gjøre nok husarbeid etc.

    "Det er en stor misforståelse at feminisme kun handler om kvinner. Du som er slik en moderne mann må vel vite det nå? "

    Det er for så vidt korrekt. Det handler om å trykke ned menn også. Som en moderne mann, så har jeg lært å oppsøke informasjon andre plasser enn i de tradisjonelle mediene og dermed er jeg ikke i like stor grad som umoderne menn farget av feministpropagandaen.

    "Slutt å slåss mot feministene og kjemp for det som engasjerer deg. Du kan da ikke sitte å vente på at andre skal forsvare generaliseringen av menn samtidig som du selv generaliserer kvinner. Det henger jo ikke på greip! Vi feminister er opptatt av like rettigheter for begge."

    Jeg kommer til å gjøre alt jeg kan for å nedkjempe denne totalitære ideologien som er det største hinderet for reell likestilling. Det er for øvrig forskjell på å stigmatisere kvinner og feminister.

    Når det gjelder det med å jobbe for begge kjønn, så syns jeg at det er merkverdig at når det blir brukt milliardvis av kroner og hundrevis av årsverk på "likestilling", så ender bare 3% av ungene ender opp hos faren etter samlivsbrudd, at ingen har gjort noe for guttene som sliter på skolen, at ingen ser ut til å bry seg nevneverdig med at unge menn slutter å utdanne seg til psykologer, leger, etc., yrker hvor en virkelig skulle tro at det var viktig med jevn kjønnsfordeling.

    SvarSlett
  8. Det er jo typisk svar fra en rødstrømpe av en sosialist. Hadde du sett mellom linjene på budskapet og ikke tatt det bokstavelig ord for ord hadde du skjønt hva det går i. Kan i samme slengen hente sitat fra boka "Kjernesunn familie" skrevet av en dansk kvinne Ninka-Bernadette Mauritson. Hun tar opp tema om foreldrefeller i forbindelse med å få overskudd der hun i et av punktene sier "Kontroll - gjelder spesielt for kvinner..., blander du deg opp partnerens rengjøringsmetoder, matvaner, valg av klær etc... Bestemmer du om dere skal kjøpe fast eiendom, hvor det skal være..."

    Videre kommer hun med løsning som hun benyttet med suksess: "Jeg lot ham være mann. Jeg sluttet å bestemme alt. Jeg bad ham om en ting: Sett meg på plass hver gang jeg sprekker, retter på ham, blander meg inn og kontrollerer".

    Jeg anser Ninka for å være en oppegående realistisk kvinne som forstår noe du ikke har forstått. Åpne øynene dine, ta bort de røde filtrene og tenk, barn, samfunn, rollemønster, kvinne og mann... Hvordan skal vi ha det. Den likestillingsutviklingen som har vært de siste årene har gått for langt. Det er akkurat som det er gått sport i det og det ødelegger for bege kjønn. Uansett, jeg runder av her..

    Pål

    SvarSlett