tirsdag 14. april 2009

Tamilenes framtid


Nå er jeg tilbake i Oslo etter noen dager på påskefjellet uten internett, strøm og vann. Jeg har gått lange skiturer hver dag, og gang på gang har tankene mine gått til tamilene som har brukt påskeferien til å demonstrere og sultestreike her i Oslo. De frykter for sitt folks framtid. Det er på høy tid at verden får opp øynene og begynner å handle mot overgrepene på Sri Lanka.
Det siste jeg gjorde før jeg dro på fjellet var å holde en appell på markeringa deres onsdag i forrige uke. Rakk ikke legge den ut før jeg dro, mer her er den:

Kjære venner og medmennesker,

Det gjør meg vondt å stå her i dag. Massakrene på Sri Lanka har pågått i uker og måneder. Det er grusomt lenge. Jeg skulle inderlig ønske at ingen av oss trengte å være her i dag, at noen for lenge sia hadde klart å sette foten ned mot de overgrepene som den sri lankesiske regjeringa nå begår mot den tamilske befolkningen.

Like politiske og sosiale rettigheter, uavhengig av språk og etnisitet er en menneskerett. Dette er en rett som ikke kan fjernes med militær maktbruk. Den ekstreme maktbruken vi er vitne til på Sri Lanka i dag, kan aldri bringe en slutt på konflikten, for uten rettferdighet får vi heller ingen fred.

Men stadig oftere ser vi at militær makt blir tatt i bruk, også mot sivile, for å nekte folk deres rettigheter, for å hindre rettferdighet. I en verden der USA sin alenegang har ført til at folkeretten har blitt svekket, er det den sterkestes rett som rår. Og stater over hele verden har utnyttet dette for å undertrykke minoriteter i eget land, og begår overgrep mens verdens ledere ser en annen vei. Vi er samla her i dag for å vise at vi ikke kan akseptere det.

De grunnleggende årsakene bak krigen på Sri Lanka er tamilenes rettmessige krav om selvbestemmelse, politiske rettigheter og en lik behandling fra staten, uavhengig av etnisitet og ikke minst språk. Det er en politisk konflikt. Da må konflikten løses nettopp politisk, og ikke med våpen.

Sosialistisk Ungdom krever at Sri Lankas regjering settes under økonomisk press for at massakrene skal stanses. Økonomisk bistand utgjør et viktig bidrag til statsbudsjettet på Sri Lanka, samtidig som regjeringen ha rustet opp militærapparatet kraftig. Norge må fryse pengestøtten til Sri Lanka, for å presse regjeringa til å stoppe krigføringa. I stedet må Norge bruke pengene til hjelp for krigsofrene og gjenreising i de tamilske områdene.

Mitt viktigste budskap til dere her i dag, det er at dere står ikke alene. Det kan være vanskelig for mennesker som ikke kjenner noen annen verden enn trygge Norge å fullt ut fatte de lidelser som verdens tamiler går igjennom akkurat nå, men det at dere er her i dag, det at dere dag etter dag demonstrerer og kjemper for rettferdighet i deres land, DET vekker en sterk solidaritet blant norske barn, voksne og ungdom og blant alle folk. Og ikke bare det. Deres kamp og standhaftighet gir også andre undertrykte folk et ansikt, dere bidrar i en global kamp mot urettferdighet.

Vi står her i dag SAMMEN, for å kreve rettferdighet på Sri Lanka. Kampen fortsetter. Jeg håper dere føler solidariteten fra alle oss som står sammen med dere i kravet om rettferdighet.

Takk for meg.

4 kommentarer:

  1. Disse tamiler er LTTE Terrorists Sympatisører,
    vifte med LTTE terrorists flagger og Plakater av Terroristsn Prabakaren.
    Hva er neste neon kommer med Taliban/Al Qaeda flagger og plakater med Bin Laden.
    Dette er Hykleri
    Nato dreper civile nesten hverdag i Afganistan/Pakistan.
    (Hva om NATO hadde Talban og Bin Laden omringet i en område mindre enn20kv.km.)
    LTTE hadde SRI LANKA fanget i en krig for over 25 år.
    Noen skall setter press på LTTE Terrorister å leege ned våpen.
    Da blir våpenhvile.......Automatisc.
    Slut å prate tull...
    "Sosialistisk Ungdom krever at Sri Lankas regjering settes under økonomisk press for at massakrene skal stanses"
    DU Sosialist......my ass.
    Prater om økonomisk press......
    Get A Life.

    SvarSlett
  2. På tide å vokse opp og snakke voksent?
    Å leve betyr ikke bare å bry seg om seg selv og sitt. Bry deg om andre også. Og det er på tide å slutte med å dele skyld. Det er jo samma hvem som dreper. Faktumet er at uskyldige mennesker dør nesten hver eneste dag.Regjeringen driver med propaganda. LTTE kan overdrive, men regjeringen har den tendensen til å underdrive. Norsk media kan skrive noe, men kommer ikke til å skrive situasjonen som en helhet ettersom media ikke blir sluppet inn.

    ja det kan stemme at tamilene støtter tigrene, men det med grunn. Krigen regjeringen fører er en krig mot terror i følge dem. Men den er total misbrukt og noe som blir sagt til verdenssamfunnet. Så langt har de lykkes med deres terrorist stempel. Krigen er ikke kun mot LTTE, men også en krig mot tamilenes selvbestemmelse. TOM mennesker som velger å kjempe med ikke vold blir drept. Hvis den srilankiske regjeringen virkelig bryr seg om de menneskene som de sier, hvorfor nekter de våpenhvile da? Man dreper ikke omtrent 300 personer nesten hver dag, og sier senere så "Nei, LTTE holdt dem som skjold". Verken regjeringen, tigrene eller noen andre har rett til å leke med menneskers liv ! Jeg sier ikke at tigrene er engler, de gjør mye galt de også. Men som sagt er det igjen de siviles (flertall:tamilere) liv som går tapt.
    Denne konflikten er en alvorlig konflikt som har pågått en veldig god stund nå. flere hundretusener har dødd forgjeves og muligheten til å leve et godt liv har sunket betraktelig.Tenk så mye sorg og lidelser det er bak alt dette! Det er på tide at det norske folket og resten av verdenssamfunnet begynner å forstå hvor ille situasjonen er der nede! Takk for meg!

    SvarSlett
  3. Rørende omtanke fra nok en SUr som snakker varmt om ett folks egenart og rett til selvstendighet. Skal ikke si så mye omkring akurat det fenomenet da det på venstresiden later til å være en rettighet eksluderende for oss Nordmenn og andre vestlige.
    Derimot er vist denne SUr i likhet mewd alle andre sossier jeg har vært inne og lest hos like i tåka hva gjelder konfliktens bakgrunn, innhold og utvikling gjennom tid.
    Jeg selv har etter mange års god kjenskap til enkelte Tamiler i Norge til dags dato ikke fått noen i tale når jeg har spurt dem ut om denne konflikten og dette ser ut til å være status que for de aller fleste. De er vel kansje klok av skade for å bruke ett godt utrykk slik att de ikke vil andre skal innvolveres, eller for den saks skyld att de selv skal få problemer på hjemmebane om de tar bladet fra munnen. Ikke vet jeg men jeg spør ihvertfall i motsetning til den marxistiske klanen vi er "begunstiget" med her ni Norge.
    Hvem er disse Tamilene, hva gjør deres kultur forskjelig fra Sri Lankas befolkning forøvrig? Hvor oppsto denne konflikten? og hvor vil de hen bortsett fra att en spesifikk etnisk "slekt-folk-ætt" (kall det hva du vil) skal ha sin "renhet" i ett spesifikt området?

    Det finnes mange konflikter verden rundt men det betyr ikke automatisk att den minste alttid har rett, ei heller att den største uten untak skal ha retten på sin side. Det betyr bare att verdens sivilisasjoner består av mange fasetter, der enkelte ikke nødvendigvis har framtida forran seg. Vi har utraderte kulturer her i Norge også uten att det later til å være særlig oppmerksomhet for det på venstresida.

    Mitt poeng er att om en ikke tar innover seg att en konflikt har en bakgrunn men bare hiver seg inn med sine "varme omtanker" bare en ser noen fylle gatene vaiende med røde flagg og snakke "selvstendighet" (untaket er vestlig selvstendighet må vite) så hjelper ikke det saken det slitte grann. Kunskapsløs sympati kan føre veldig feil av gårde. Det har vi Europeere nok av eksepler på så kansje på tide å lese litt Marx der han advarer mot å ikke lære av sin egen historie?

    Ikke for att jeg har særlig Marxistisk sympati annet enn jeg syns det er like fornøyelig hver gang jeg tenker på att han dro til sin fiende Stor Britania for å leve i eksil de siste årene av sitt liv. Var det ikke så smart det han tenkte ut alikevel kansje?

    Nei dere SUr må begynne sette dere inn i saker før dere brer utover deres vinger. Jeg for min del prøver finne ut hva som er årsaken og konfliktens vinnere, og jeg er hvertfall kommet frem til att det ikke uten untak er Sri Lankiske som vinner på denne konflikten. Det er litt for mye rød farge i visse Tamilske flaggbærere.

    PS: Viste du forersten att Tamiler er den ikke-vestlige innvandrergruppa i Norge som er mest inntegrert i arbeid, har desidert høyest arbeidsdelaktighet, mest sosialt nettverk med etnisk Norske og med høyest utdannelses nivå? Vel nå vet du det hvertfall. Litt kunskap om Tamiler skal da også jeg kunne gi deg.

    Mvh: Per Berge

    SvarSlett
  4. Forøvrig venter jeg i spenning på den dagen SU stiller seg sammen med ETA og IRA for deres krav om selvstendighet.
    De to gruppene burde jo ikke eksluderes fra SUs sympatiske vinger bare fordi de er av Europeisk ætt? For det later til å være krav om etnisk "renhet" og att en er liten som gjelder uten å bry seg med hvorfor og hva som er bakgrunnen.

    SvarSlett