tirsdag 28. april 2009

Klam politisk korrekthet?


Tildelingen av Fritt Ord-prisen til Nina Karin Monsen har skapt opphetet debatt. Med god grunn, for det er ganske spesielt at man premierer hets av svake grupper/minoritetsgrupper med et ytringsfrihetspris, det sier mye om hvilken forskrudd forståelse mange nordmenn har om hva ytringsfrihet handler om.


Men jeg tenkte ikke skrive om Monsen, i stedet vil jeg ta tak i den debatten som tildelingen har skapt. I Dagsavisen i dag hevder forfatteren Stig Sæterbakken at den norske offentligheten er altfor "politisk korrekt". Med det mener han så vidt jeg kan forstå, at de som ytrer seg i offentligheten viser for stor respekt for andre mennesker, og at det er tabu å gå til angrep på minoritetsgrupper og svake i samfunnet. At det skulle være et problem, er i seg selv litt vanskelig for meg å forstå. Men for det andre, og viktigere, så mener jeg at han tar feil. For tvert i mot ser vi at hets av minoriteter får en stadig større plass i norsk offentlighet. Og at slik hets altså til og med premiseres, jfr Fritt Ord-tildelingen.


Innvandringsdebatten virker godt for å illusterer mitt poeng. Senest i dag våknet jeg til en debatt på P2 mellom Høyre og FrP hvor de sloss om å være de som i størst grad kan bidra med gruppetenkning og mistenkeliggjøring av asylsøkere, i kampen om velgerne. Det har skjedd et dramatisk skille i norsk innvandringsdebatt, som samtlige medier og så godt som samtlige politiske partier har bidratt sterkt til. La meg illustrere det med fjorårets sommers agurktid:

Slik jeg husker sommeren i fjor, så hadde hele ferien én hovedsak: Asyl- og innvandringspolitikk. FrP var først på banen og ville internere alle asylsøkere under så kummerlige forhold som mulig, så de skulle slutte å komme. Så ville de sperre alle asylsøkere inne som i fengsel (som er det flere i Høyre nå også tar til orde for), så sendte de brev for å kartlegge hvordan de på 100 dager skulle kunne klare å redusere antall asylsøkere med 90 prosent. I tillegg var det utspillet om tvunget underlivssjekk av muslimske jenter, som samtlige partier på ulikt vis har fulgt opp i etterkant. Høyre-ordføreren i Asker brukte de livstruende skuddene mot en 16årig somalisk asylsøker (begått på Quislings fødselsdag, av en innvandringsfiendtlig nordmann) som påskudd for å prøve å få lagt ned asylmottaket i kommunen. Det fantes ingen bekymrede eller trøstende ord om at hun håpte gutten skulle overleve. Jan Tore Sanner gikk til frontalangrep på regjeringa for at den har tatt grep for at barn skal få en mer human behandling. AP-statsråd Andersen skrøyt av at vi sendte flere enn før tilbake til krigsramma land som Irak, Afghanistan og Somalia. Er det dette Sæterbakken mener er klam politisk korrekthet?


Innvandringsdebatten i 2009 har så langt vist seg å gå enda mye lenger i trakasserende, stigmatiserende og rasistisk retning. Til og med Europarådet har uttrykt bekymring for den norske debatten fordi de mener den har undertoner av rasisme og fremmedfrykt. Det har vært nesten umulig å få mediene til å skrive om den gallopperende arbeidsledigheten blant ungdom eller hvordan boligkrisa rammer (og tro meg, jeg har prøvd...), for alt media er interessert i er debatt om hijab og snikislamisering. Er det prisverdig å bruke ytringsfriheten til å skape en polariserende og stigmatiserende debatt?


Problemet med at homohets, muslimhets og stigmatiserende gruppetenkning får et voksende rom i den offentlige debatten er ikke bare at debatten endres. Ei heller bare at den faktiske politikken gradvis endres. De gjengse holdningene endres også, og jeg hører stadig oftere om innvandrere som trakasseres på bussen, som opplever høylytt baktaling bak sin rygg, og barn som blir utsatt for mobbing i skolegården.

Om det er noe som er klamt, så er det at intellektuelle i Norge, med så stor avstand til de daglige samtalene på bussen og i skolegården, stirrer seg blinde på det "spennende" som ligger i hetsende ytringer.
P.S.: Nå viser det segt også at Fritt Ord nekter motstanderne av prisutdelingen og demonstrere på Operataket. Det bør jo invitere til en god debatt om ytringsfriheten....

2 kommentarer:

  1. Fantastisk! Enda godt at det kommer fornuft fra noen i denne saken, syntes det er mye svada ute å går! Men strålende Mali, dette var bra!

    SvarSlett
  2. Bra, Mali! Synes vi alle skal være stolte av å være politisk korrekte :)

    SvarSlett