mandag 2. november 2009

Sex i skolen

Torbjørn Røe Isaksen angriper at de rødgrønne vil styrke seksualundervisninga. Det er skremmende at en tidligere ungdomspolitiker ikke har fatta poenget med å bedre seksualundervisninga.

Røe Isaksen steiler over uttalelsen "Det er ikke nok å overlate seksualundervisningen til foreldre eller til selvstudier på nettet. Her har skolen en viktig oppgave. " fordi han mener at dette viser mistillit til foreldrene. For å si det med hans egne ord: "Uttalelsen er klassisk sosialdemokrati og oser av en mistillit til foreldre. Ja, en mistillit til hele resten av samfunnet, i hvert fall når det kommer til sex. Det er faktisk ikke slik at uten det offentlige så blir det kaos, synd og katastrofe."

Vel, jeg lurer jo på om Røe Isaksen syns det oser av mistillit når elevene settes til å lære samfunnsfag, det er jo tross alt noe samfunnet selv kunne lært elevene, uten innblanding fra det offentlige? Egentlig kan man jo stille spørsmål ved om man i det hele tatt bør tilby elever skolegang. Da slipper man hvertfall å vise mistillit til foreldrene, om det er det han mener at undervisning innebærer.

Men en ting er at autopilot-argumentasjonen til Røe Isaksen er dårlig. Langt mer alvorlig, rett og slett skremmende, er det at han ikke har fatta poenget med seksualundervisning. Røe Isaksen viser til at mennesker har hatt sex i alle tider, og at det ikke er noe man trenger å lære på skolen. Det har han jo rett i. Men også Røe Isaksen bør ha fått med seg at uønska graviditeter, seksuelle overgrep og trakassering også er problemer som har gått igjen, og som det bør være et samfunnsmessig ansvar å prøve å bekjempe.

SU har lenge jobba for å styrke seksualundervisninga og få mer fokus på kjønnsbasert mobbing, seksuell trakassering, makt, grensesetting og respekt inn i undervisninga. Målet må være at seksualundervisninga setter alle elever i stand til å ha selvbestemmelse over egen kropp, både i forhold til å unnslippe uønska seksuell oppmerksomhet og uønska graviditet.

Derfor er dette en av de setningene jeg er mest stolt over i Soria Moria II:

"Regjeringen vil bedre seksualundervisningen og prevensjonsveiledningen, og styrke arbeidet mot kjønnsbasert mobbing og seksualisert trakassering"

Er det det som blir for stor grad av offentlig innblanding for Torbjørn Røe Isaksen?

4 kommentarer:

  1. Røe Isaken sier på Twitter at det var et forsøk på å være vittig.
    Uansett, barn som vokser opp i hjem hvor de utsettes for seksuelle overgrep, vil neppe få noen god seksualveiledning fra sin familie. Det samme gjelder dem som vokser opp i religiøse familier hvor kjødets lyst er fy-fy.

    SvarSlett
  2. jeg vil ha meg frabedt at sosialister skal belære meg om sex. vi har lover mot sexuel trakkasering. noe alle er positiv til. du snakker om uønkende graviditeter. vel hvis du er så idiot at du ikke skjønner at man kan bli gravid av å få sex. så kan du bare ha det så godt. slutt å gjør folk til klienter

    SvarSlett
  3. Høgrefolk som Torbjørn Røe Isaksen liker nok ikkje kunnskap i skulen. Di mindre folk flest veit, di betre for borgarskrapet.

    Argumenta hans er jo som du seier argument mot å i det heile teke ha eit offentleg finansiert og drive skulestell. Den slags ekstermliberalisme trudde eg var for dryg sjølv for Høgre.

    SvarSlett