Den økonomiske krisa åpenbarer også ei demokratisk krise, når også lønnsomme bedrifter trues av nedleggelse, stikk i strid med arbeidsfolks og lokalsamfunns interesser og ønsker. Jeg har skrevet om det i Klassekampen i dag:
Sivs krokodilletårer
Målet om å bevare arbeidsplasser krever en mye mer radikal politikk enn dagens. Og det krever også noe helt annet enn sutrende politikere som snur seg etter vinden.
Det er ikke noe nytt at Siv Jensen er utstyrt med frekkhetens nådegave. Hennes litt komiske kritikk av regjeringas manglende handlekraft i møte med nedleggingstrua Draka Comteq i Årnes kan i seg sjøl være på sin plass. Men kritikken blir nærmest patetisk når den kommer fra nettopp Siv Jensen og FrP, som er et av de partiene i Norge som faktisk mener at ingen regjering bør kunne gjøre noe for å stoppe denne type nedleggelser. Siv Jensen møter seg sjøl i døra når hun kritiserer regjeringa for at den formen for økonomi som hennes parti er den fremste pådriver for har negative konsekvenser som nedleggelse av lønnsomme bedrifter.
Sosialistisk Ungdom er en sosialistisk organisasjon fordi vi ser at kapitalismen ofte vil gi den type meningsløse og ødeleggende konsekvenser som det Draka-arbeiderne nå rammes av. Når demokratiet skal slutte ved fabrikkporten, og økonomien ikke er underlagt noen demokratisk kontroll, men tvert i mot eiernes egeninteresse, vil avgjørelser som er meningsløse for arbeidsfolk, for lokalsamfunn og for samfunnet som helhet likevel bli fatta. Det som betyr noe er nemlig at avgjørelsen gir mening for de som sitter på toppen og skummer fløten av andres arbeid, og ikke har øyne for annet enn muligheten til å øke sin egen fortjeneste. Dette er et system Siv Jensen er en varm forsvarer av, og hennes parti har gang på gang vist at de vil bygge ned de få verktøyene som finnes for arbeidsfolk og folkevalgte til å forsøke å styre samfunnets ressurser.
I SU har vi i motsetning til i FrP tillit til folk flest. Vi tror at mer demokrati, også over økonomien, vil bidra til at de avgjørelsene som fattes er noe flertallet er bedre tjent med. Derfor vil vi styrke de ansattes stilling og makt, ov vi mener at ansatte bør ha flertall i bedriftstyrene. Ja, aller helst bør arbeiderne selv eie sine bedrifter i fellesskap. Da vil ikke lokalsamfunn lide av at lønnsomme bedrifter legges ned og vi vil slippe å se den økende arbeidsløsheten dette fører med seg. Vi vil dessuten få langt mer effektive bedrifter fordi hver enkelt arbeidstaker vet at inntekten fra ekstra innsats går til en sjøl og ens eget lokalsamfunn, og ikke til søkkrike bedriftseiere langt utafor Norges grenser. Det gir motivasjon til å stå på hardere enn når en vet at kapitalistene på toppen stikker av med hele overskuddet.
SU krever at Regjeringa tar situasjonen til Årnes-arbeiderne på alvor og gjør det mulig for arbeiderne å få lån til å kjøpe opp fabrikken og fortsette produksjonen, dersom de ansatte selv ønsker dette. Og så ber vi om at Siv Jensen slutter å gråte krokodilletårer og heller begynner å stå for sin egen politikk. Mer demokrati er det som må til for å forhindre meningsløse nedleggelser, og ikke mer makt til et nyliberalt parti som lar seg styre av sine rike onkler.
Du er ikke så rent lite freidig, Mali!
SvarSlettRett før valgkampen 2005 ble papirfabrikken i Skien lagt ned.
Bedriften gikk med overskudd det året og LO, Jens og mange i AP kom ned å viste støtte til de ansatte.
De anklaget Bondevik for ikke å ha verktøy i verktøykassa og at om de kom til makta, ja da skulle verktøykassa fylles og man skulle føre en "aktiv næringspolitikk".
Jeg ser at du er ung og jeg legger ved noen lenker til saken :
Se under : Var Union bare valgkamp?
http://stavrum.nettblogg.no/m_022006.html
http://www.ta.no/nyheter/article1679754.ece).
http://pub.tv2.no/nettavisen/okonomi/article545054.ece
Sannheten er ikke det du kaller grådige ledere. Om du hadde fulgt med i markedet hadde du sett at papirindustrien i Norge er på veien til å forsvinne helt.
Vi blir rett og slett utkonkurrert. Det er andre som lager papir raskere til en lavere pris.
Hadde Skien eksistert i dag hadde problemene bare vært enda større.
Det som er morsomt er å se at når det samme skjer med denne regjeringen så er de som påpeker dette komiske, det er krokodilletårer, det er patetisk osv.
Sannheten er at venstresiden løy for velgerne. Verktøykassa de skulle fylle for å hindre at dette skjedde er like tom.
Det avslører venstresiden bløff ovenfor folket!
En annen ting du bør tenke over Mali er dette :
SvarSlettJeg regner med at du ikke mener at staten skal drive hver eneste kiosk, videoutleie og bensinstasjon i hele landet.
Om du mener det så ber jeg deg lese litt om hvordan livet har vært i de land som har forsøkt dette.
La oss ta en liten rørleggerbedrift. Ikke en stor og "kapitalistisk" en, men en nede på hjørnet.
En der en jobber på kontoret og sørger for bestillinger, leveranser og regnskap og tre montører.
Et år går denne bedriften med overskudd. Men, så ser man at året etter må bilene til de ansatte skiftes ut.
La oss si at dette blir en utgift på 1.5 millioner.
Når man tar med utgiftene dette blir så går bedriften med underskudd, for overskuddet er ikke stort nok til å betale lånet på bilene.
Hva er da best ?
Kjøre på å gå konkurs slik at banken som låner pengene ( om de får lån ) går på tap ?
Eller innstille driften før pengene går tapt ?
Jeg minner om - bedriften går med overskudd det gitte året....
Skriver du i Klassekampen kan du like godt dra te.
SvarSlett