SV har fått litt pes for landsmøtevedtaket om at vi på sikt vil avvikle religiøse og pedagogiske alternativer til den offentlige skolen.
Det er nok ikke til å legge skjul på at deler av partiledelsen ble litt tatt på senga og ikke var på sitt aller mest klartalte da vedtaket kom. Likevel synes jeg vi har fått ufortjent mye pes for et fornuftig vedtak.
I ei tid der vi ser at sterke krefter prøver å bygge opp økte skiller og motsetninger mellom folk med ulik religion er det viktigere enn noen gang å få alle unger, uavhengig av deres foreldres religiøsitet, til å møtes i den samme skolen. Som menneskerettighetene slår fast skal utdanning "forberede barnet til et ansvarlig liv i et fritt samfunn i en ånd av forståelse, fred, toleranse, likestilling mellom kjønnene og vennskap mellom folkeslag, etniske, nasjonale og religiøse grupper og personer som tilhører urbefolkningen." (Barnekovensjonens artikkel 29). En god og religionsnøytral fellesskole som favner alle barn er det beste instrument for å oppfylle dette.
SV har vært den sterkeste forsvarer av en offentlig skole som ikke favoriserer noen religion, og som nettopp skal gi elevene en sånn toleranse og utvikle vennskap mellom ulike befolkningsgrupper. Vi har måttet kjempe knallhardt for å få gjennomslag for det, fordi mange av de andre partiene ikke har villet føye seg etter menneskerettighetene. Men heldigvis har SV i Kunnskapsdepartementet lykkes med å avskaffe KRL-faget og den kristne formålsparagrafen, så langt det overhode var mulig når de andre partiene skulle være med på det. At noen nå anklager SV for å være det partiet som vil bryte menneskerettighetene er absurd! Menneskerettighetene slår ikke fast at private skoler må finnes.
SV har også vært det partiet som har vært mest nysgjerrig på pedagogiske alternativer som Steinerskolen og Montessoriskolen. Vi erkjenner at alternativ pedagogikk for mange elever fungerer bedre enn den som er vanlig i den offentlige skolen. I dag er det trist å se at det er så vanntette skott mellom alternative skoler og den offentlige skolen, og at mange av de positive erfaringene derfra ikke brukes til å styrke den offentlige skolen. Det er ett godt argument for å underlegge skoler med alternativ pedagogikk det offentlige. Tarifflønn for alle lærere, og en slutt på skolepenger og vasking på dugnad er en annen fin bonus.
Jeg ser ikke noe galt i at det offentlige også styrer skoler med alternativ pedagogikk. Sjøl har jeg gått på en offentlig skole fra 70-tallet, som ble bygd som forsøkskole. Prestrud skole er bygget over ett plan, og i utgangspunktet nesten uten vegger. For å gå til skolebiblioteket måtte vi gå gjennom alle de andre klasserommene på skolen, for det fantes ingen ganger. Nyskolen i Oslo er et eksempel på en privatskole som selv har ønska å komme innunder det offentlige som en forsøksskole. Forsøksskoler/alternative skoler innafor det offentlige må selvsagt oppfylle kravene om religionsnøytralitet og toleranse.
Nøyaktig hvordan dette skal gjøres har ikke landsmøtet fastslått. Både fordi dette er en utvikling vi ønsker oss på sikt (arbeidsprogrammet slår nemlig fast at vi i nærmeste fireårspreiode vil forsvare vår egen privatskolelov, en stor seier for SV), og også fordi en slik utviklig selvfølgelig må skje i god dialog og samråd med de private skolene som i dag finnes.
Alt i alt mener jeg altså landsmøtet har fatta et fornuftig vedtak, som tar innover seg menneskerettighetene, samfunnsutviklinga og framtidas utfordringer på en god måte.