torsdag 22. januar 2009

Mediekritikk

Folka bak Ny Tid har oppretta et nytt nettsted, mediekritikk.no. Og jeg har vært heldig nok til å få være med i panelet som skal drive med kritikk av mediene på fortløpende basis. En spennende oppgave :)

Denne uka har jeg retta oppmerksomheten mot norske mediers Gaza-dekning. For ei ukes tid sia kom "analysen" fra byrået Retriever som hevda at norske mediers dekning var ubalansert i propalestinsk favør. Det har jeg noen innvendinger mot. Her følger et lite utdrag, resten av innlegget kan du lese her.

– Oppslag der det for eksempel tas til orde for at én part har mer ansvar enn den andre, er kategorisert som tendensiøse, sa medieanalytiker Kristina Nilsen i Retriever til Aftenposten.no da hun la fram Retrievers "analyse".

Dette er jo helt bak mål! Hvordan kan det være ubalansert å si at Israel er ansvarlige for de krigsforbrytelser de begår!?

Når én part faktisk HAR mer ansvar enn den andre kan det ikke være ubalansert å påpeke det. Det er ingenting ved Hamas' rakettangrep som gir Israel rett til å gå utover humanitærretten, noe ingen kan bestride at Israel har gjort (se feks innlegg i Klassekampen mandag av Høyesterettsadvokatene Endresen, Høin og Brygfjeld.)

At denne krigen har utvikla seg til å bli en massakre av 1300 palestinere, hvor en tredjedel er barn, et stort flertall er sivile, og hvor FNs bygninger, helsepersonell og medisinsk hjelpeutstyr systematisk blir angrepet, er Israels ansvar. Uansett hvordan man vrir og vender på det. I likhet med Høyesterettadvokatene håper jeg at de som er ansvarlige for disse krigsforbrytelsene blir straffeforfulgt og dømt.

1 kommentar:

  1. Norge trenger absolutt mer mediekritikk. Så ideen er jo god. Men hvilken bakgrunn har de som skal skrive mediekritikken for å skrive mediekritikk? Og, når det først handler om mediekritikk, hadde det jo vært bra om dere hadde valgt en teknisk løsning som gjorde det enklere og mer attraktivt å kommentere, feks ved at man får skrive inn nettadressen sin sammen med kommentaren (som alle andre løsninger, feks WordPress, gjør), ved at dere i større grad oppfordrer for pingbacks (eller tar i bruk Twingly), og ved å gjøre den generelle lesbarheten på siden bedre, både for hovedteksten (står ikke avsnittene veldig tett..?) og kommentarene (småskrift, lange linjer = kronglete å lese seg gjennom alt). Dere kunne jo også vurdert å klaske til med trådede kommentarer, for å få muligheter for skikkelig debatt. Isåfall kan dere regne meg som daglig leser!

    Håper dere blir glade for tilbakemelding, da, og ikke tar det som mediekritikk-kritikk.. ;)

    Bra initiativ!

    SvarSlett