tirsdag 12. januar 2010

Rystende kvinnedrap

3 drap preger nyhetsbildet for tida. 3 ulike drapssaker med to viktige ting til felles:

1. Ofrene er kvinner
2. Drapsmennene er menn
(med et viktig forbehold knytta til den siste saken hvor siktede ikke har innrømmet straffeskyld og ikke er dømt)

Drapet på Oda Moe har sjokkert Norge. En 18-åring har drept den 15 år gamle nabojenta, tilsynelatende uten noen grunn eller motiv. Gutten har sjøl forklart at han drepte mye i dataspill og syntes det var vanskelig å skille mellom virkelighet og fiksjon, og at det var tilfeldig at det var nabojenta som ble offer for drapet. Drapet er en tragedie både for jenta og hennes pårørende, og for 18-åringen og hans venner og familie.

Linn-drapet i Trondheim ligner på denne saken i det at drapet kom som et sjokk på alle. En 24 år gammel mann har drept ei 29 år gammel jente i sin egen bekjentskapskrets. Motivet er ukjent.

Det siste kvinnedrapet som nå ryster Norge ser ut til å være et mer tradisjonelt kvinnedrap. En trebarnsmamma har blitt stukket ihjel, og hennes eksmann er siktet for drapet. Mannen har tidligere hatt besøksforbud og vært anmeldt for vold mot ekskona, men har ikke innrømmet å ha drept henne. Saken er dermed ikke oppklart og jeg skal ikke trekke noen konklusjoner i denne saken. Men tankene går lett til de mange sakene vi har sett de siste årene hvor eksmenn eller ekskjærester har drept kvinnene de har vært sammen med, ofte etter en voldelig forhistorie.

Dette er dypt tragiske saker, og de rører ved alle som leser om dem. Spørsmålet som de fleste stiller seg er hvorfor slike meningsløse drap skjer?

Når Norge topper internasjonale statistikker pleier vi å høre om det. Likevel er det ikke så kjent at Norge er et av svært få land i verden som enkelte år har opplevd at antallet kvinnedrap er større enn antall drepte menn. Det er en statistikk til ettertanke. Hvorfor er kvinnedrap så vanlig?

Jeg vil anbefale denne artikkelen om at æresdrap også er et norsk fenomen. Og oppfordrer dere til å ta diskusjonen i vennegjengene deres, rundt lunsjbordet og hjemme: Hva er det med mannsrollen som gjør at menn dreper kvinner? Og ikke minst, hva kan vi gjøre med det?

9 kommentarer:

  1. Er æresdrap et norsk fenomen ?
    Ja - det må i såfall være det norske ordet som gjør det.

    Om du ikke vet at kvinner straffes/steines/henges i andre land for ublue tanker eller gjerninger så MÅ du sette deg inn i ting!

    SvarSlett
  2. Artikkelen du henviser til er det værste mølet jeg har lest. Æresdrap en norsk oppfinnelse?
    Hvor langt skal disse integreringsvennlige professorer og annet akademisk pakk få lov å gå i sitt forræderi mot fedrelandet?

    Du nevner ikke innvandrerreamaet med et ord. Det forteller meg at du er antakelig forsatt innvandringsvennlig selv om hele familien din lå slakta. "Vi må jo ikke ra alle under en kam".
    Jeg bli fanmeg kvalm av dere landsforrædere!

    SvarSlett
  3. Det står ingen steder i artikkelen at æresdrap er en norsk oppfinnelse, heller ikke har noen sagt at det ikke foregår andre steder. Forventer dere at noen skal ta oppgulpene deres alvorlig når dere åpenbart ikke en gang er i stand til å forstå en lettlest VG-artikkel?

    Innvandrerandelen i Norge har forøvrig økt siden begynnelsen av nittitallet. Antall drap har gått ned. tobydude, du er fullstendig på jordet, og jeg overtar gjerne spyposen din når du er ferdig med den.

    SvarSlett
  4. Den muslimske mannen i den siste saken så nok på ekteskapet som noe hellig.

    For det er vel som sentralstyremedlem og leder av etnisk likestillingsutvalg i SV, Gülay Kutal, skriver i Klassekampen: "Men det helliges rom er ikke begrenset til et hellig rom i islam. Man må vise respekt for den hellige uansett – både i moskeen og ellers."

    Hun mener krenkelse av det hellige (det som er innstiftet av Allah); "skaper frustrasjon hos muslimer, så sterk at noen begår uhyrlige trusler og drap".

    Og slike erkereaksjonære stemmer har sentrale plasser i SV?

    SvarSlett
  5. Kan det hende at den høye andelen kvinnedrap henger sammen med det svært lave antallet drap i Norge? Det kan jo være nærliggende å tro at våre relativt sterke institusjoner og velfungerende rettssystem er mer effektivt i å forebygge drap mellom menn.

    Videre er det spesielt (desverre - det burde jo vært universelt!) i vårt samfunn at vold ikke er et argument i hjemlige konflikter. Menn som slipper opp for verbale argumenter og allikevel føler seg tilsidesatt på hjemmebane vil nødvendigvis bli både frustrerte og aggressive. Frustrasjon og aggresjon er normale menneskelige (mannlige) reaksjoner på avmakt overfor noe som oppfattes som urettferdig, og at menn kan sprekke og gå til ekstreme skritt er kanskje ikke så rart, uansett hvor uakseptabelt det enn er.

    Forøvrig er det jo en fantastisk intellektuell fanklubb du har skaffet deg her. Det er bare å gratulere!

    SvarSlett
  6. Ingen er blindere enn de som ikke vil se.
    Politiet kom i dag med oversikt over overfallsvoldtektene i Oslo.
    Det er en eksplosiv vekst og ALLE er begått av ikke-vestlige innvandrere mot kvinner av norsk utseende.

    Lull dere inn i drømmeverden om at et slikt kvinnesyn også ikke har noe med drap å gjøre, dere. Det koster liv, men død er vel bedre enn søkelys, ikke sant ?

    SvarSlett
  7. @Håkon: Problemet er generaliseringen. Fordi enkelte kriminelle utskudd oppfører seg som idioter kan man ikke stigmatisere en hel gruppe. Men det er det du mener vi burde gjøre. Det skaper flere problemer enn løsninger.

    'An eye for an eye only makes the world blind'
    - Mahathma Gandhi

    'None but a noble man treats women in an honorable manner. And none but an ignoble treats women disgracefully.'
    - The Prophet Muhammad (At-Tirmithy)

    Her er forresten en post med noen gode poenger, og ikke minst referanser:

    http://israelpalestineblogs.com/2010/01/11/islam%E2%80%99s-new-kartinis/

    SvarSlett
  8. Enkelte menn takler ikke at kvinner sier dem imot, eller dumper dem. De takler ikke tanken på at de ikke er bra nok. Jeg har selv blitt slått til av en kar som ikke tålte å bli avvst.

    SvarSlett
  9. Jeg har selv blitt slått av sinte ekser som ikke har taklet å bli avvist. Jeg er sikker på at hvis de fysiske forutsetningene hos kvinnene hadde tilsvart mennenes, så hadde vi hatt akkurat like mange tilfeller av kvinner som dreper menn. Kvinner kan bli akkurat like sint og frustrerte som menn, men det er ikke alltid at forutsetningen til mord i affekt ligger til rette for dem slik som hos mennene. Hadde kvinner kunne slått like hardt som menn, så hadde de fan meg gjort det - punktum. Forøvrig så har jeg aldri slått kvinner selv, og tar sterk avstand fra det, men mener at det ikke er så svart hvitt som enkelte skal ha denne saken til.

    SvarSlett