fredag 16. april 2010

FrP bankerott - ikke la dem styre landet!



FrP vant ikke valget i 2009, det ble ingen borgerlig regjering, og FrPs valgresultat på 22,9 prosent var langt unna de noen og tredve prosentene partiet hadde før sannheten om FrPs politikk begynte å komme fram i løpet av valgkampen. Det var nok et sviende nederlag for mange FrPere å våkne morraen etter valget.

Men for de som trodde bakrusen har gitt seg nå, må man tro om igjen. Nå skal partiet ha landsmøte, og fjorårets regnskap er klart. Det viser at FrP brøt sitt eget budsjett med et underskudd på svimlende 11,5 millioner kroner. I tillegg hadde de budsjettert med å svi av 10 millioner av egenkapitalen.

Det kan vel ikke kalles blåmandag så lenge de rødgrønne styrer, men en skikkelig nedtur må det hvertfall være for landsmøtedelegatene å se at FrP i løpet av 2009 gikk fra å ha en egenkapital på 23,3 millioner kroner, til å stå igjen med skarve 1,7 millioner. Det går mot trangere tider i FrP.

Jaja, for alle oss andre er det hvertfall en trøst at det bare er FrP det går utover. For heldigvis har ikke velgerne latt dem slippe til på oljefondet.

Saken får meg til å tenke på Jens Stoltenbergs beste sitat i valgkampen, som var omtrent som følger:

- Jeg tør nesten ikke skru på radioen lenger, for så fort jeg gjør det så hører jeg en eller anna fra FrP snakke, og vips - så har de svidd av en ny milliard.

14 kommentarer:

  1. Nå er det kanskje ikke dere som skal snakke mest om økonomisk styring!
    Nå er jeg høyremann og Høyre har alltid vist økonomisk ansvarlighet og har alltid sagt at samarbeid med FRP er uaktuellt om det ikke føres en økonomisk forsvarlig politikk.

    Men! SV er tross alt partiet som budsjetterer med oljeinntekter fra nord og som samtidig er mot det!
    Og! SV vet at om man gjorde ting anderledes kunne jernbanestrekningen Asker-Lysaker vært ferdig to år tidligere og man kunne spart 2 mrd.
    Men, dere vil heller sløse med pengene enn å tenke løsning for de reisende.
    Dette ser vi om og om igjen. Velger dyre løsninger for at private ikke skal tjene penger i stedet for å tenke løsninger for de som faktisk trenger løsningen.

    Se på NAV. Kontantprinsippet i staten ( som Lundteigen snakket om for noen uker siden ) gjør at de kaster alle brukte rullestoler i stedet for å sette dem i stand.
    Hvorfor ? Jo - når man bruker kontantprinsippet er varen betalt og nedskrevet ( vet du ikke hva det betyr bør du Google det ) og har null verdi.
    Hadde man brukt avskrivningsreglene som kommuner og private er pålagt av staten å bruke ville man sagt at en rullestol har en brukstid på f.eks. 5 år.
    Om den koster 100.000 kr vil den da bli vært 100.000/5 = 20.000 mindre for hvert år.
    Om en rullestol kommer inn etter 2 år er den verdt 60.000 og da kan man vurdere om det koster mer eller mindre enn 60.000 å sette den i stand og handle ut fra det i stedet for å kaste 60.000 på dynga.
    Slik tankegang er SV mot og det er økonomisk sløsing!

    Vi så nå på tv denne uken om en snekker som hadde vondt i ryggen. Han skulle få operasjon av staten. Men, han måtte vente et år. Arbeidsgiveren hans kunne ikke vente på at mannen var borte så lenge, så han betalte operasjonen.
    Dette førte til at staten sparte trygd i et år OG også sparte operasjonsutgiftene. Flere hundre tusen sparte arbeidsgiveren staten for.
    Takken var at den syke mannen fikk en klekkelig baksmell da reglene er slik at får man helsetjenester er dette godtgjørelse og skal skattelegges.
    Dette forsvarte SV ved å si : Vi vet at det er personer i høytlønnede yrker som får slike tjenester og vi kan ikke lage slike skiller.
    Tenk! De vil heller straffe folk for å bli friske og spare staten for penger enn å tenke løsning og få folk friskest mulig fortest mulig!

    Skal du snakke om økonomisk troverdighet ?
    Jeg ler!

    SvarSlett
  2. Uansett økonomisk nedgang for FRP er jeg evig glad for at de ikke er i regjering. Da flytter jeg heller fra Norge.

    SvarSlett
  3. Kjære Håkon:

    SV bruker oljepenger, ja. Akkurat som Høyre bruker inntekter fra eiendomsskatt i de aller fleste norske kommuner de er i posisjon i, selv om de er kronisk mot eiendomsskatt når de er i opposisjon. Det samme kan sies om mange bomveiprosjekter. Så ditt første «argument» er bare vås.

    At mye kunne vært gjort bedre i samferdselssektoren, er i og for seg korrekt. Men det brukes mye mer ressurser på tog i Norge nå, enn da Høyre regjerte, og det brukes enormt mye penger på å reparere to perioder med borgerlig vanstyre. Så, for den som er gammel nok til å huske mer enn fem år tilbake, er også dette «poenget» noe tynt.

    Åt rullestoler kastes istedet for å brukes på nytt, er jo fordi at vi er opplært til å måle verdien av alt i kroner og øre. «Kontantprisippet» sier sikkert at rullestolen er null verdt med det samme den er betalt. Ditt avskrivingsprinsipp sier at den er null verdt etter fem år. Begge deler er like feil, bruksverdien av en rullestol fremkommer ikke av en papirverdi, men av om den faktisk er brukbar. Her er det ikke økonomi eller prinsipper som er viktigst, men å tenke praktisk (vet du ikke hva det betyr bør du Google det).

    Ellers så har vi utfordringer knyttet til for lang behandlingstid for en del lidelser, der skal jeg faktisk innrømme deg et halvt poeng. Men løsningen er jo ikke, som du tror, å bruke enda flere helsekroner på overskudd til private foretak, men tvert i mot å sette flere penger inn i direkte behandling, fremfor å betale for private klinikkers reklamebudsjett og å holde liv i det enorme byråkratiet som kreves for å konkurranseutsette stadig mer av helse-Norge.

    Så, kjære Håkon, jeg tror nok viljen din til det gode er reell og oppriktig, men inntil videre er jeg litt mer avventende til å se spor etter evnen

    SvarSlett
  4. Høyre bruker eiendomsskatt der de styrer. Men, at man styrer betyr ikke at man har flertall og det er ikke sikkert man får flertall for å fjerne en skatt pga styrets sammensetning.

    Argument 2 sliter jeg derimot med. Det er rett at det brukes mer penger nå. Men, AP innførte flere bil og drivstoffavgifter på 90 tallet med begrunnelse at man måtte satse på offentlig transport. Vi ser nå resultatet av satsingen...
    Å gi skylda på Bondeviks 2 perioder er feil og ansvarsfraskrivelse. Etterslepet strekker seg mye lenger enn som så. Du kan ikke komme fra at det er sløsing å velge å bruke lenger tid og mer penger enn nødvendig. Og det er poenget.
    Husk også at begge Bondevik regjeringene satt i mindretall og vekslet mellom hvor de hentet støtte til sine budsjetter.

    Det du sier om rullestoler viser bare lite økonomisk forståelse. Når hele samfunnet skriker etter penger så velger du å se bort fra økonomiske realiteter og heller prøve å snakke om praktiske ting. Selvfølgelig er det mer praktisk å kaste en vare og kjøpe enn ny enn å bruke resurser på å sette den i stand!
    Det tar mindre tid å kaste og kjøpe nytt. Men får garanti på ny var osv. Men - det koster masse penger. Jeg snakker ikke bare om rullestoler. Alt av hjelpemidler for eldre og uføre er det samme. Om staten kjøper en bil for 300.000 et år er den verdt 0 året etter. Og da kan man selge den for 200.000 å føre det som INNTEKT! Sannheten er at man har tapt 100.000 på et år, ikke tjent 200.000!
    Systemet er så galt som det kan få blitt.

    Jeg skjønner at når det gjelder helse at du også har mer fokus på hvem det er som gjør folk frisk enn AT folk blir friske. Gud hjelpe meg for et menneskesyn.
    Staten må gjerne lage et sykehussystem som fungerer. Det har de prøvd på siden krigen. (Vi hadde en blanding av private og offentlige sykehus før krigen og det fungerte.) Siden vi nå har prøvd i 60 år bør vi kanskje innse at det kan ta noen ti-år til før vi er i mål ? Spesielt med alle de gamle som nå kommer inn i sykehusene pga eldrebølgen fremover ?

    Derfor bør man ikke straffeskatte de som klarer å komme seg ut av køen på andre måter! Man bør faktisk være glad for at noen hjelper til med å få de offentlige køene ned. Og så kan man vurdere å kutte ut private alternativ når det offentlige fungerer, ikke når det ikke fungerer!

    Vet du - NAV må forholde seg til kun offentlige sykehus. TV2 tok opp i høst to eksempler på sykelig overvekt. Hun ene, 21 år og 125 kilo fikk beskjed om å vente i 5 år. Hun hadde nemlig god helse og kunne fint komme bakerst i køen (og kom til å bli syk, få diabetes, dårlige knær osv i løpet av 5 år). Hun andre var noe eldre. Hun hadde vondt i knær, diabetes, rygg, og konsentrasjonsproblemer. Hun hadde 200 (!!!) fraværsdager på jobben i året. Staten sa : du må vente i 3 år. Det NAV betaler i trygd for 1 år er det samme som den operasjonen koster. Du forvarer altså å bruke 4 ganger så mye penger på denne dame fordi private ikke skal få penger til reklame... For ikke å snakke om livskvaliteten og smerten til disse jentene! Beklager - jeg forstår bare ikke dette. Jeg kan ikke forestille meg et slikt menneskesyn og heller ikke et slikt økonomisk syn.

    SvarSlett
  5. Ja det er bedre med en Statsminister som ikke bryr seg om landet sitt. Flyr rundt omkring i verden og bruker penger på reiser og middager, samt dele ut penger.
    Hvorfor kunne han heller ikke flydd rundt i Norge og delt ut penger til samferdsel som skriker etter behov, skoler som forfaller, offentlige bygg som forfaller, arbeidsplasser som legges ned, infrastrukturen i landet er på steinaldernivået.
    Men han er vel oppvokst i et arrogant miljø, og da hjelper det vel lite, eller så skjemmes han av å få høre hvordan statusen er i landet i dag. Men når det er valg, da kommer han en snartur innom, for å hilse på, da er vi gode nok. Lover litt penger og drar sin kos, så fortsetter han ved makten, og glemmer plutselig, aknskje han har hukommelsestap?

    Det en gang Arbeiderpartiet bygget opp, er nå bygd ned.

    Var det noen som sa velferds Norge, ja, da bør man ta en titt rundt omkring i landet, det er mye som må bygges opp igjen.
    Synes jeg hørte noe rop om eldreomsorgen!

    SvarSlett
  6. Ola Dunk. I rettferdighetens navn brukes det brukes det mye på helse, omsorg, utdanning osv i Norge.

    Spørsmålet er egentlig ikke hvor mange kroner man bruker på en ting. Det er hva man får igjen for det. Om du sier at du har kjøpt noe for en million så har folk forventninger til det, men om du har kjøpt for dyrt så har du kanskje ikke fått så mye for pengene likevel.

    Men, du er inne på noe. Vi er takknemmelige over tidligere generasjoner som har bygget landet. Selv klarer vi ikke en gang å vedlikeholde det.

    SvarSlett
  7. Gud dette var jo latterlig.
    FrP prøvde å komme i regjering, og da bruker man penger, ganske naturlig. Disse pengene blir bygd opp igjen til neste valg, så det kan du glede deg til.

    SvarSlett
  8. Det er bemerkelsesverdig, Bjørn-Kristian, at Mali bruker ordet bankerott når FRP bruker såpass at det tærer på stammen i økonomien, eller egenakpitalen om du vil.

    Selv styrer SV slik at vi idag bruker mer enn vi tjener og vi bruker av vår egen stamme - ikke bare overskuddet av oljefondet, men av selve fondet.

    Mon tro om hun mener dette er bankerott...

    SvarSlett
  9. ..."For heldigvis har ikke velgerne latt dem slippe til på oljefondet"...??..nei vet du hva,med sånne utspill så venter jeg nesten på hvordan du vil forsvare deres eget vannvittige storsløsende utenlandske playboypolitikk?? Skal man rasere dette landet,så skal dere AP jaggu gjøre det selv !

    At Jens ikke skrur på radioen,da får du vise han hvordan man skrur den på,så kanskje han får bedre med seg rikets "sykdomstilstander",og da snakker jeg om DETTE riket,ikke pakistan,Russland,USA,Irak,Afghanistan,Sri Lanka,Israel,Palestina,halve Afrika,etc etc etc !

    SvarSlett
  10. Kanskje Stein Erik Hagen og de andre småkongene/samfunnsfiendene skal sende noen revisorer sammen med millionene sine neste gang de skal støtte FrPs valgkamp...

    SvarSlett
  11. ..Bra ide Lars,Skulle ikke bli så vanskelig og finne noen bedre revisorer enn de AP bruker !

    SvarSlett
  12. Som valig har du særs interessant fanskare, må jeg si. Dog jeg ønsker å poengtere et par ting:

    1. Med Kristin som finansminister fikk vi de mest fornuftige budsjettene av samtlige forslag, med unntak av Venstre og KrF. Til og med Høyre, som i glansdagene til politikere som Willoch, Foss, og Sejersted var synonymt med en fornuftig og solid finanspolitikk, har hivd seg på FrP-bølgen.

    2. Økonomisk uvett har jo lenge vært sosialisters varemerke, men så ser det ut som om nasjonalsosialistene har overtatt. ref forøvrig pkt 1.

    3. FOrøvrig er det jo ikke bare sitt eget parte FrP klarer å kjøre i grøfta. Forhenværende kulturbyråd i Oslo har, så vidt jeg husker, også noen svin på skogen...

    4. Var det ikke en innside/svindel/korrupsjonsskandale på sørlandet her for en tid tilbake? Noe med kjøp/salg av kommunale leiligheter og slikt? FrP, selvsagt.

    Skift navn fra Fremskrittspartiet til Svindelpartiet. Det er bedre å være ærlig!

    SvarSlett
  13. ..men nå er det tross alt dere som sitter bak rattet og kjører ikke engang vet hvor dere skal hen mens dere hiver penger ut vinduet til alle utenlandske backpackere gående langs veikanten og roper etter de hvor flinke dere er..kort sagt,dere har ingen målretning,dere bare "cruiser" rundt og leker julenisse hele året..Men for og føre strålekasterne tilbake til "sjåføren",til de som holder i rattet,Svindelpartiet er nemmelig de som fører velgerne sine bak lyset år etter år,øker avifter og skatt og gir ingenting igjen tilbetalerne mens landet "ruster",mens offentlige tilbud og sysselsettinger nedskjæres,folk dør i sykehuskøer og de som har flaks får behandling bak ett avlukke i korridoren,uverdig eldreomsorg,Den gang man blir så gammel at man har fullført sin borgerplikt overfor staten,da er man ikke mange sure sild verdt lengre,Politiet skulle gjerne hatt større budsjett siden hele verden er velkommen hit,NAV "hjelper" faktisk folk lengre ned,smale riksveier som er ett uendelig lappeteppe fra fylke til fylke.

    Men når det skal sies,så vet jo vi alle at dere lager regler dere ikke er fullt så flinke og følge selv,Det er vel noen angrende ministre som kjenner seg igjen i det .)

    Det kan høres ut som ubetydelig syting ja,Men vi sitter faktisk fast med ett parti,en uomtenksom "sjåfør" som driter i og vedlikeholde bilen sin,fordi,den leaser han bare av folket!

    SvarSlett
  14. Tord Steiro.
    Du har kanskje ikke lest innleggene her, du.
    Hvordan kan du forklare at det å bruke av egenkapitalen er å kjøre et parti i grøfta når SV i regjering gjør det samme med landet ? Mener du SV kjører landet i grøfta ?

    Hvordan kan du si at det å ville ruste opp f.eks. jernbanenettet raskere og billigere er uforsvarlig ?

    Og - minner om APs ordfører i nord som ble dømt for voldtekt ( i motsetning til Søviknes som aldri ble dømt). Minner også om APs ordfører som ble dømt for korrupsjon i kjølvannet av Vannverkssaken.

    Du er kanskje mer opptatt av å slenge dritt om andre enn saklighet og å se det hele bildet ?

    SvarSlett