torsdag 8. april 2010

Frekkhet og klassekamp

Vårens lønnsoppgjør er i gang, og arbeidsgiversida fornekter seg ikke. Norsk Industri, NHOs sammenslutning for arbeidsgivere i industrien, har stilt krav om at de med de aller laveste lønningene skal få kutt i lønna. Lønnskutt for de lavtlønte!

Kravet viser tydelig hva lønnskamp handler om. Det er klassekamp. Og arbeidsgiversida er de som ønsker seg et Norge med flere fattige og et større gap mellom de som jobber på gølvet og de som sitter inne på kontorene.

NHO-kravet viser også hvor viktig det er at arbeidsfolk står sammen, organiserer seg i fagbevegelsen og står fast på våre egne krav. I år er det kvinnene og de lavtlønte sin tur, og så kan arbeidsgiverne i Norsk Industri enten ta til vettet eller gråte sine salte tårer når produksjonen står bom stille mens arbeidsfolka går til streik. For uten arbeidsfolk på jobb tjener ikke kapitalistene en krone :)

3 kommentarer:

  1. Hei Mali.
    Ei venninne av meg har tatt en 3 årig utdannelse og jobber i barnehage.
    Hun reagerer litt på at de som ikke har studiegjelden hennes alltid skal få et ekstra tillegg slik at det år for år viser seg at det blir mindre lønnsomt for henne å ta utdannelse.

    Er det et slikt samfunn du ønsker deg ?
    Eller ser du at det er nødvendig med lønnsforskjeller ?

    Norsk industri har priset seg ut. Når Norge bygger motortorpedobåter, kystvakter, fregatter så skjer det i Spania. Vi er for dyre her. Om du ser på vår industri ser du at bildelproduksjonen på Raufoss er borte. På nyhetene i dag var det om en bedrift som legges ned i Notodden. Der lager de en av delene til aleminiumsforlie og det går ikke her lenger. Kongsberg Automotive driver også stort sett i utlandet. Møbelproduksjonen er stort sett borte. Vi legger ned papirproduksjonen. Ikke bare i Skien som du sikkert husker fra 2005 valgkampen, men også Follum. Jeg tipper fabrikkene i Trondhaim og Moss også har talte dager.
    Vi kan ikke produsere flydeler, biler eller maskiner her i landet. Vi er for dyre.

    Om du ser på klassekampen du er så opptatt av så ser du at de rike i Norge er langt mindre rike enn de rike i sammenlignbare land. Se bare på de rike i Danmark og Sverige. Alikevel har de en eksporterende industri. Det er lønningene i Norge som er for høye.

    Ikke ta arbeidsplassene som en selvfølge. Vi har eksportert mye arbeidsplasser. Ikke se deg blind på klasseskille. Se på arbeidsplassene. Det er tross alt arbeid som må til for å fjerne disse skillene.

    8. april 2010 23.08

    SvarSlett
  2. Det er umulig for norske arbeidere og konkurrere på lønn. Det burde være åpenbart. Vi kan ikke jobbe for polske, latviske eller kinesiske lønninger i Norge. Høyresida, som alltid har villet presse ned lønningene våre (selv før 8-timers dagen ble innført var lønnsnedgang et krav fra høyresida).

    Til tross for at høyresida og overklassen klager over at vi i mange tiår har hatt et unikt godt lønnsnivå i Norge, har Norge hatt en av de beste økonomiske vekstratene i verden. Og vi har det fortsatt!

    Fastlands-Norges økonomiske vekst er dobbelt så høy som i EU-landene de siste 15 årene.
    http://nrk.no/nyheter/norge/1.7067327

    Fagbevegelsen og venstresidas sterke stilling i Norge har sikra oss:

    - høye lønninger for vanlige arbeidsfolk
    - lav arbeidsløshet
    - god økonomisk vekst
    - mindre klasseskiller enn i mange andre land
    - godt sikkerhetsnett og gode velferdsordninger

    Når NHO og deres fotsoldater på høyresida ønsker å ta fra oss som jobber mer av pengene våre er det for å berike seg selv. Bedriftseierne vil sitte igjen med større del av overskuddet (selv om det er vi som jobber som skaper dette overskuddet).

    Mange av bedriftene som flagger ut går med overskudd. I slike tilfeller burde det legges til rette for at de ansatte kan ta over bedriftene og drive dem videre selv. Så kan direktørene og investorene dra til Kypros, Kina eller helvete eller hvor enn de nå trives best. Norge har ikke bruk for dem.

    SvarSlett
  3. Tallene er livsfarlige å se på.
    Som det klart kommer frem er det oljesektoren på fastlandet som gir vekst.
    Når venstresiden ønsker å avvikle oljen i Norge så fort som mulig kommer det til å få dramatiske konsekvenser for dette.
    Oljenæringen er den eneste som har vekst.
    Som jeg sier - se på : Norske skog, bildeler, møbler, aleminium, skipsverft ( utenom oljesektor).
    Tallene lyver fordi det baserer seg på en eneste sektor og det er livsfarlig å bygge en fremtid på bare et bein.

    Vi ser at Hellas har gitt sine innbyggere gode velferdsgoder. Pensjonsalder på 57 år blant annet.
    Det hadde de rett og slett ikke råd til og må nå øke dette og fjerne goder. Ikke fordi det er de rike kapitalistene som skal tyne mer ut av det stakkars folket.
    Men - fordi det er noe som heter økonomiske realiteter.

    I Norge i dag bruker vi mer enn handlingsreglen. Og det FØR eldrebølgen slår inn.
    Vi må skape mer inntekter til staten om dette skal gå. Og det må vi gjøre med arbeidsplasser!

    Og det du sier at bedrifter som flytter på seg skal få andre eiere ?
    Hva er det egentlig du sier ? At staten skal stjele bedrifter som flytter ut og gi det til arbeiderne ?
    Eller at det skal tvangsselges ?

    SvarSlett