mandag 14. desember 2009

Stress øker sykefraværet

Det bør ikke overraske noen, men i dag kan den blå avisa Aftenposten og nettstedet E24 slå fast at Færre folk gir flere syke.

Jeg blir ganske provosert over dem som prøver å framstille de gode trygdeordningene som arbeiderklassen i Norge har kjempa fram som et onde, fordi det gjør det mulig for folk å misbruke dem. Høyresida, FrP og deler av Arbeiderpartiet har brukt de siste ukene til å bygge opp rundt en mistillitskultur i Norge der de vil mistenkeliggjøre våre medmennesker for å kunne legitimere å angripe våre hardt tilkjempede velferdsordninger. Det vil jeg ha meg frabedt.

Men i dag har selv de blåeste mediene meldt om at de fleste gjennomskuer propagandaen. En ny undersøkelse viser at nordmenn flest mener at lav bemanning og tidspress er den aller viktigste grunnen til at folk blir sykmeldt. Videre følger tidsklemme og dobbeltarbeidende kvinner, samt omstillinger og omorganiseringer i private og offentlige virksomheter.

Da er det arbeidslivet vi må gjøre noe med, ikke sykelønnsordninga. Å svekke velferdstjenestene og sørge for at de som rammes av dårlig helse skal ta regninga slik at de friske skal slippe å bidra så mye, det er fryktelig usolidarisk. Enten det kommer fra Unge Høyre eller Jens Stoltenberg sin munn.

3 kommentarer:

  1. http://www.tu.no/bygg/article229753.ece

    Hvordan kan dette ha seg ?
    Sykefraværet i Norge er langt høyere enn i Sverige der man jobber med de samme oppgavene for samme arbeidsgiver.

    Kanskje det ikke er stress. Kanskje det rett og slett er nordmenn som er pinglete ?
    At vi blir syke av det stresset svenskene opplagt tåler ?
    Eller kanskje sykelønnsordningen rett og slett er så god at folk blir sykere her enn i Sverige ?

    Hva tror du ?

    SvarSlett
  2. Det er viktig at vi fortsetter med disse ordningene, fordi det er veldig mange som er totalt avhengig av dem.
    Jeg tror at det heller må bli bedre rutiner rundt det å gi sykemeldinger. Jeg vet at noen leger gir det uten at "pasienten" i det hele tatt er syk, "pasienten" bare sier det. Samtidig er det mange som misbruker dette fordi de rett og slett er late og ikke "gidder å gå på jobb i dag". Nordmenn blir jo født med sølvskje i munnen så da går det jo gjerne slik for flere. Jeg mener legene må bli grundigere, og at arbeidsmoralen må opp. Vi har så mye fri her i Norge fra før av, søndagsfri f.eks. er ikke vanlig i andre land.

    SvarSlett
  3. "Det er viktig at vi fortsetter med disse ordningene, fordi det er veldig mange som er totalt avhengig av dem"

    Det er det mest idiotiske jeg har hørt. Få folket i arbeid !

    I gamle dager var det ingenting som het trygd og stønader, og da måtte folk pent jobbe så langt de kunne. Men nå i dag roper folk på staten bare de kjenner antydning til litt vondt her og der. Latsabber hele gjengen!

    SvarSlett