torsdag 3. desember 2009

Fred og demokrati i Afghanistan?


For oss som er opptatt av lidelsene til det afghanske folk, og som ikke tror at krig, bomber og drap er det som skaper fred, har dette vært en ganske traurig uke. Massiv opptrapping av krigen med 30.000 nye Obama-soldater, og et økende press fra NATO om at alle NATO-land skal sende flere soldater er ikke særlig oppløftende. Det lille lyspunktet er at Obama tydeligvis har forstått at dagens situasjon er såpass uholdbar at han nå begynner å snakke om tilbaketrekking i forholdsvis nær framtid. Men det hjelper ikke dem som kommer til å falle for amerikanske våpen fram til tilbaketrekkinga tar til.

Likevel har jeg i kveld fått ny inspirasjon og ser litt å glede seg over her hjemme. Jeg kommer nettopp fra møte i regi av den nye organisasjonen Fred og demokrati i Afghanistan, en organisasjon på afghanernes egne premisser, for nettopp fred og demokrati. Vi var sikkert 80 mennesker der og det ble et knallbra møtet. Under er appellen jeg holdt (sånn cirka).


Kjære venner,

Det er en stor glede å være her og få lov til å hilse et møte i regi av den forholdsvis nye organisasjonen Fred og demokrati i Afghanistan. Det er en glede at det finnes en sånn organisasjon og et sånt initiativ i Norge, og aller først vil jeg gratulere med opprettelsen av organisasjonen. Fred og demokrati i Afghanistan er en organisasjon som har en viktig rolle å spille: i den norske offentligheten, blant afghanere i Norge, og også i en europeisk og en global sammenheng. For det er en organisasjon nettopp av og for afghanere, og alle oss som engasjerer oss i solidaritet med det afghanske folk. Det betyr at det er og skal være en organisasjon på afghanernes egne premisser. Og det er på høy tid at diskusjonen om Afghanistan i større grad foregår nettopp på afghanernes premisser.

I dag ser vi en offentlig debatt om Afghanistan dominert av generaler, øverstkommanderende i de allierte landene, og av de afghanske krigsherrene som spiller på USA og NATOs lag. Vi ser medier som løper krigsforkjempernes ærend, og vi ser at de hundretusener i Norge, og langt flere i Afganistan, som mener at krigen må finne en politisk og sivil løsning blir ignorert i mediene.

Senest på mandag fikk vi et slående eksempel på hvordan norske medier fordreier virkeligheten. I alt fra Dagbladet og VG til NRK, TV2 og Klassekampen kunne vi lese at et flertall i Norge støtter krigen. Bakgrunnen var en ny undersøkelse fra meningsmålingsinstituttet Sentio. Spørsmålet som var stilt var om Norge fortsatt burde ha soldater i Afghanistan. Og det oppsiktsvekkende var at selv om samtlige medier varsla flertall for soldater, så var det ikke riktig. Undersøkelsen viser at det IKKE finnes et flertall som støtter norske soldaters tilstedeværelse, og at det norske folk er delt på midten. 43 prosent var for, 41 prosent mot fortsatt norsk militær tilstedeværelse. Men disse 41 prosentene av befolkninga (41,6), ble ignorert og tiet i hjel av norske medier. I dag kom så en undersøkelse som viste soleklart flertall blant de som har tatt stilling, for at alle norske styrker bør ut i løpet av det nærmeste året. Men den ble ikke gjengitt like mange steder som den første. Slik skaper mediene et feil bilde av den stadig økende krigsmotstanden i Norge.

Også fra Afghanistan ser vi at det ikke er tilfeldig hvilke meninger som bæres fram til en vestlig offentlighet. Gang på gang er det USA og NATOs allierte som får uttale seg. Dette er krigsherrer som har alt å tjene på å lojalt slutte opp om det USA og NATO gjør. Men jeg tror mange afghanere, slik som dere, er mye mer kritiske til det som foregår. Den lave valgdeltakelsen, den forholdsvis lave oppslutningen om Karzai, og det massive valgfusket, kan være en pekepinn på det. Klassekampen videreformidler i dag intervjuer med flere afghanere som er kritiske til opptrappinga av krigen. Butikkeieren Noor Muhammad i Kandahar trekker ut essensen i kritikken når han sier. - Dersom vi får flere soldater kommer det til på bli mer blodsutgytelse. Bare afghanere selv kan løse dette problemet, mener.

Jeg tror han har rett i det. Derfor er jeg mot Norges deltakelse i USA og NATOs krig, og derfor er jeg mot 30.000 nye Obama-soldater, og mot de som allerede er der. For så lenge USA og NATO er i Afghanistan for å prøve å skaffe seg kontroll over det afghanske territoriet gjennom å drepe sivile afghanere, alliere seg med brutale krigsherrer og egge afghanere til å kjempe mot hverandre, så vil det aldri bli fred i Afghanistan.

Butikkeieren Noor Mohammad har rett. Fred i Afghanistan skapes når afghanere selv får styringa, og når de kreftene som kjemper for fred og demokrati innenfra blir sterke nok. Derfor er den nye organisasjonen Fred og demokrati i Afghanistan så viktig. Deres initiativ er ett av mange som sammen skal kunne stake ut en kurs for nettopp fred og demokrati i Afghanistan. Lykke til med arbeidet, og takk for at jeg fikk komme. Sammen skal vi kjempe mot de lidelsene som dagens krigspolitikk fører med seg. Jeg gleder med til å stå sammen med dere i den kampen.

2 kommentarer:

  1. Ingen tvil om at det er store utfordringer i Afghanistan Mali - men alvorlig talt hva tror du skjer hvis NATO trekker seg ut? Tror du det blir fred i landet da? NATO er styrken som står mellom Karzairegjeringen og et nytt Talibanstyre.

    Selv om det sikkert er fåfengt, så burde du i anstendighetens navn ta i betraktning hva Talibanstyre førte med seg. Ulovlig for kvinner å gå ute alene, ulovlig for kvinner å motta helsehjelp fra andre enn kvinner. Ulovlig for jenter å gå på skole. I dagens Afghanistan så ser vi Talibanlojale grupper kaste syre i ansiktet på jenter som forsøker å få seg en utdanning.

    NATO er ikke perfekt, Karzaistyre er enda mindre perfekt - men undre meg på hvilket alternativ du egentlig taler for Mali.

    SvarSlett
  2. Altså det er jo ikke egentlig fred og demokrati her heller...

    Man snakker om FREEDOM OF SPEACH...

    Men tenk dere selv... I vesten er det ikke freedom of speach..

    Dere har limitert andres rett til å snakke imot vesten. Dere har limitert rett til å snakke om holocaust.
    Også veldig limitert når det er snakk om anti semittisme...
    Så snakkes det om freedom of speach????
    Dobbeltmoral vil nå jeg kalle det...

    Dere prater om frihet til å snakke men dere reagerer akkurrat på samme måte selv...
    Det er jo ikke noe demokrati her..


    En kan ikke snakke fritt om det uten å bli behandla på samme måte.. som muslimene behandler folk på for å tegne muhammmed bildene f.eks.

    Vestens folk er akkurrat som muslimer de.. bare på motsatt måte...

    Dere snakker imot terrorhandlinger.. så driver dere med terrorhandlinger i midtøsten selv.
    Stjeler OLJE bryter menneskerettigheter dere gjemmer dere bak.

    hvor er justice i det?

    Dere lever ikke i noe demokrati fordi du kan drikke deg full i helgene og gå ute på gata.

    SvarSlett