onsdag 9. desember 2009

Se opp for Oppdrettsministeren!


Oppdrettsminister Lisbeth Berg-Hansen er mye i media for tida. Hennes eierandeler i oppdrettsnæringa har fått mange til å stille spørsmål ved hennes egnethet til jobben, hennes habilitet og hennes holdninger knytta til viktige spørsmål som lakselus og rømming.


Selv er jeg mest bekymra for hennes politiske syn, ettersom hun har en bakgrunn som er langt mer blå enn rødgrønn. Legger ut et innlegg jeg hadde på trykk i VG på søndag:


Se opp for Oppdrettsministeren


Havet og fisken er viktig for alle nordmenns framtid. Ei forutsetning for arbeidsplasser og verdiskaping langs kysten er forsvarlig og demokratisk forvaltning av den rikdommen som fisken er. Markedsprinsippene som rår i fiskeriene i dag monopoliserer ressursene og kapitalen, og fører til at kystfiskerne blir utkonkurrert av større fabrikktrålere. SU vil ikke legge til rette for en Røkkifisering av flåta. Vi ønsker spredt sysselsetting, mange eiere og et bærekraftig uttak av ressursene. Derfor frykter vi den nye ”fiskeriministeren”.


Norges nye Oppdrettsminister, Lisbeth Berg-Hanssen, kommer fra verv som styremedlem i Røkkes Aker Seafood, leder i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) og fire år som visepresident i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Hun var sentral i forsøket på å danne aksjonen "Kysten inn i EU". Berg-Hanssen har gjennom sine verv i NHO og Røkkes Aker vist seg å være en forkjemper for liberalisering, privatisering og økt bruk av kvotehandel i fiskeriene. Hun har i sine tidligere verv vært mot både Råfiskloven og Deltakerloven, som Soria Moria slår fast at skal ligge til grunn for norsk fiskeriforvaltning. Kan vi forvente at Berg-Hanssen skiftet syn over natta da hun ble minister?


Det er et åpenbart problem at vi har en minister som representerer et motsatt syn av det som er grunnlaget for regjeringssamarbeidet. SU har vanskeligheter med å se hvordan hun skal være minister for kystfiskere og kystbefolkning og ivareta deres interesser.

1 kommentar:

  1. Min gjetning har i opp til flere dager vært: Hun er den første Stoltenberg må gi fyken.

    SvarSlett