lørdag 11. juli 2009

Norge ut av Afghanistan!



Peter M. Johansen skrev i Klassekampen 9.juli at norske soldater i Afghanistan har mer offensiv krigføring i vente. Det har han etter alt å dømme rett i. Men er det SV eller Rødt, slik Johansen hvder, som kan hente de norske soldatene hjem?
Jeg besøkte Afghanistan i februar, og diskuterte mye med norske soldater og offiserer rundt utviklinga i det krigsherja landet. Når ingen TV-kameraer snurrer forteller offiserer villig om frykten de har for at Obamas offensiv vil dra Afghanistan lenger ned i gjørma. En av dem brukte et godt bilde: ”Det er som når du klemmer på en tannkremtube. Tetter du igjen i den ene enden tyter det ut et annet sted”. Flere var enige i Peter M. Johansens analyse: Mer offensiv krigføring i sør vil øke tilstedeværelsen av Taliban i hele landet, og også destabilisere områdene Norge er til stede i. Det betyr mer krig.
Jeg deler fullt ut Peter M. Johansens betraktninger om utviklinga i Afghanistan. Men jeg er dypt uenig i hans mer hjemlige vurderinger. For Johansen later til å mene at norsk deltakelse i en stadig blodigere krig er SVs feil. Det er en kortslutning. For hva har egentlig skjedd? Først klarte SV, på tross av et overveldende Stortingsflertall, å få norske soldater ut av Operation Enduring Freedom. Men SV ser klarere enn noen at skillene mellom OEF og ISAF hviskes ut, og at ethvert bidrag til ISAF også er et bidrag til en NATO-strategi som ikke bringer noe godt til Afghanistan. Derfor går SV til valg på at hele Afghanistan-engasjementet må avvikles, og at alle norske soldater må hentes hjem. Også der har vi et overveldende stortingsflertall, og et overveldende flertall i egen regjering, i mot oss. Likevel løfter SV saken opp på dagsorden, og brukte vårt landsmøte til å slå fast at dette er en svært viktig sak for SV. Det handler om Afghanistans framtid, og til syvende og sist også om NATOs framtid.
Vi vil kjempe kampen for å få soldatene hjem fra Afghanistan. Vi har vist før at vi kan få til langt mer enn vår oppslutning skulle tilsi. Men det er ingen tvil om at en forutsetning for å lykkes er et styrket SV og en fortsatt rødgrønn regjering. Et Rødt i vippeposisjon som fratar de rødgrønne flertallet og gir Stoltenberg mulighet til å regjere alene er oppskriften på å mislykkes. Derfor må antimilitarister, antiimperialister og fredselskere stemme SV i høstens valg.

1 kommentar:

  1. Heei..
    Jeg har et skoleprosjekt om SV og SU, og nå pøver jeg og finne litt "stuff" om internasjonalt og den tredje verden, så jeg tok en tur innom bloggen din..
    Så da lurer jeg på om du kan fortelle meg hva SU og SV mener innenfor internasjonalt og den tredje verden?

    På forhånd, takk for svar!

    Med vennlig hilsen:
    Stine Therese Christensen
    Kruseløkka 10F

    SvarSlett