tirsdag 28. juli 2009

Gjesteinnlegg fra fienden

Jeg gjør meg klar til avreise til SU sommerleir og har ikke fått tid til å oppdatere bloggen sjøl. Gjør derfor plass til et gjesteinnlegg i kveld. Her er utvalgte godbiter fra Unge Høyre og FpUs felles kravliste til en eventuell ny mørkeblå regjering:

  • Fjerning av formueskatten (værsågod Stein Erik Hagen..)
  • Kutt i sykelønnsordninga
  • Halvere antall dager man har rett til dagpenger
  • Øking av egenandeler
  • Utrede en plan for avvikling av progressjonen i skattesystemet (fjerne ordninga med at folk med høy inntekt betaler mer skatt enn folk med lav inntekt)
  • Selge halvparten av statens aksjer (privatisere store deler av bl.a. StatoilHydro, Statkraft, NSB osv)
  • Halvvere antall kommuner, om nødvendig gjennom tvang.
  • Opphevelse av makspris på barnehager
  • Mer behovsprøving, bl.a. av ytelser til barnefamiliene
  • Skjerping av utbetalingene til uføretrygd
Konkurranse: Hvilke av disse forslagene er mest rævva? Førstepremie er en tur til Sveits (med reisefølge)

11 kommentarer:

  1. Synes det ser ganske bra ut jeg,

    SvarSlett
  2. En eventuell mørkeblå regjering det aldri vil bli noe av med mindre H+Frp kommer over 50%. Ergo: det vil aldri bli noe av.

    Men når det er sagt, så er flere av disse forslagene gode forslag:

    -Fjerning av formueskatten: fordi den er urimelig og i stor grad bidrar til at bedriftseiere rømmer landet og tar med seg all annen skatt de betaler på lasset.

    -Utrede muligheter ifht progressiv skatt vs. flatere skatt: fordi en flatere skatt(kompensert med høyt bunnfradrag) vil gjøre det enklere for vanlige folk å forholde seg skattesystemet, det vil bli mer forutsigbart. Samtidig vil de med lavere lønninger sitte igjen med en større andel av sine hardt opparbeidede kroner, og man vil unngå at de største kaksene med de beste skattejuristene klarer å finne noen av de mange smutthullene i dagens skattesystem og dermed snike seg unna store summer i skatt. Dagens skattesystem er et lappeteppe som bare de mest ressurssterke klarer å navigere seg gjennom, og det tjener de mye på!

    -Halvere antall kommuner: fordi det er helt nødvendig dersom kommunene skal være i stand til å overta flere oppgaver, for eksempel helseoppgaver (ref. samhandlingsreformen). At flest mulig avgjørelser tas på lokalt plan er veldig viktig for et sunt lokaldemokrati, med færre og større kommuner kan flere oppgaver flyttes til kommunenivå.

    -Behovsprøving av flere ytelser: i noen tilfeller er det praktisk med flate ytelser, mens i andre tilfeller er det best med behovsprøving. For eksempel burde barnetrygden inkludert kontantstøtten behovsprøves, da vil denne ytelsen komme de som trenger den mest til gode.

    - Skjerping på uføretrygd: I dag er det 340 000 nordmenn på uføretrygd, dette har en prislapp på 44 milliarder kroner i året. Det kan ikke fortsette på denne måten, det er rett og slett ikke bærekraftig. Søk opp saken "velger uføretrygd fremfor arbeid" på nrk.no for et interessant regnestykke.

    Jeg synes det er påtagelig denne bruken av fiendebegrepet. Norsk politikk er satt sammen på en slik måte at det stadig kreves samarbeid mellom de som til daglig omtalere hverandre som fiender. Men fløyparti som Rødt, SV og Frp ville forsvunnet helt om de ikke tok vare på muligheten til å bygge opp konstruerte fiendebilder. Jeg skulle ønske dere kunne snakke om hverandre på en slik måte at det kommer klarere frem hvordan og hvorfor dere er uenige i sak, ikke bare sitte i hver deres leir og kaste sølekaker. Det ville høynet kvaliteten på den politiske debatten betraktelig.

    Og forresten: er det noen spesiell grunn til at man ikke kan legge inn linker i disse kommentarene. Hadde vært fint å kunne underbygge sine påstander med litt fakta iblant, ellers blir det bare blabla.

    SvarSlett
  3. Selge halvparten av statens aksjer er kanskje det dummeste. I disse tider er det viktig å fokusere på statsstabilisert økonomi. Allikevel vil jeg tilføye at statens eierskap i for eksempel statoil må brukes til å fjerne dritten (satsinga på fossil energi) fra selskapet. La det skiftes navn til for eksempel Statsol, eller Statvind

    SvarSlett
  4. Sykelønnskutt og kutt i dagpenger er mest rævva.

    Ellers er det en del bra.

    SvarSlett
  5. gurosf: hvordan skal det å endre skatteprosenten (gjøre den uavhengig av inntekt) tette smutthull?

    og flat skatt betyr jo bare mindre skatt for de som i dag betaler mest (altså de med høyest inntekt). Vi andre vil måtte betale mer (med mindre man kutter i velferdstilbudene våre slik H/FrP vil..)

    SvarSlett
  6. Lars: En flat skattesats kombinert med stort bunnfradrag betyr jo at progresjonen beholdes, dvs at de som tjener minst betaler minst i målt i prosent av total inntekt. For den som tjener 2 mill betyr jo et bunnfradrag på f.eks. 120.000 fint lite. Men for en som tjener 200.000 betyr det svært mye.

    Stort bunnfradrag kombinert med å øke skatten til f.eks. 32 % samt gjenninnføre skatt på egen bolig vil ha stor utjevnende effekt.

    SvarSlett
  7. Dårligste forslag er (i denne konteksten):

    Selge halvparten av statens aksjer (privatisere store deler av bl.a. StatoilHydro, Statkraft, NSB osv)

    Hvorfor? Fordi det gir enda mer penger FrP kan bruke på sin hemningsløse, Chavez-inspirerte, petropopulisme. Ingen kan søle bort felleskapets verdier som FrP!

    (og forøvrig takk til Kristin, selv om jeg ikke kommer til å stemme på deg, for suveren styring med statsfinansene de siste fire år!!!)

    Og siden vi nå mot alle odds har fått invilget familiegjenforening vil jeg heller ha en billett hjem til Norge!

    SvarSlett
  8. Det aller mest ræva er desverre ikke noen av skattekravene, det vesrte er fjerningen av maksprisen på barnehager, da det er det som kan gi det største og verste økonomikse konskvensene for flest folk, da det åpner for en mulig pengeutpressing som vil kunne ta knekken på famileøkonomien til de fleste familer med særlig mer enn ett barn.

    Ved å da inndirekte oppfordre til en slags ettbarnspolitkk vil vi få kjempeproblemer med pensjonsiteksplosjonen, som sannsyenlgivis bare vil kunne bli forverret som et resultat av dette. I tillegg er det en hel rekke andre samfunnspolitiske områder som inndirekte på lang sikt vil kunne lide stygt av en opphevesle av maksprisordnignen.

    SvarSlett
  9. I stedet for å peke nese av Høyre og Fremskrittspartiet kan du ikke heller være litt flau, samt vise litt ydmykhet over at SV ikke holder det de lover. Jeg husker ei Kristin Halvorsen som lovet å gå av dersom det ikke ble full barnehage dekning innen utgangen av 2008. Sist jeg sjekket hadde hun fortsatt ikke gått av.

    SvarSlett
  10. Sosialister er sikkert flinke til mye, men særlig økonomi kan de tydeligvis ikke....
    Kjære Mali, svar meg på følgende spørsmål: En liten bedriftseier, f.eks. en kjøpmann på hjørnet, tjener ikke penger, dvs. han går med underskudd. Fordi han/hun har spinket og spart og pløyd penger tilbake inn i bedriften, er allikevel aktiva minus gjeld ganske høy. Dette er den såkalte "formuen", som du og dine likesinnede så gjerne vil beskatte. Problemet er bare at "formuen" ikke består av penger, men av maskiner, verktøy, produksjonsmidler, varelager, etc. etc. Spørsmålet jeg gjerne vil at du skal besvare er som følger: Hva skal han/hun betale skatten med??
    For ordens skyld: En av de beste predikatorene for et lands levestandard er HVOR MYE KAPITAL (dvs. ikke-likvide produksjonsmidler) som står bak hver arbeider. Det er DENNE dere vil beskatte. Snakk om å ta livet av gåsa som legger gullegget....

    SvarSlett
  11. Heller mørkeblått enn blodrødt.

    SvarSlett