onsdag 17. juni 2009

Verdens beste land å være lærer i!

Norge er stort sett verdens beste land å bo i. Og i følge en ny OECD-rapport er vi i verdenstoppen når det gjelder hvor det er best å være lærer også :) Snakk om å snu skuta!

Det har vært mye berettiga klaging i norsk skole opp igjennom. For alt har ikke vært, og er fremdeles ikke, så bra som det bør være. Men den nye OECD-undersøkelsen viser noe viktig:

For det første at ting går i riktig retning. Vi er i ferd med å snu skuta, og lærerne er mer positive. Det er bra. Positivitet skyldes ofte at folk er optimister, har trua på at problemer vil bli løst, og føler at ting jevnt over bare blir bedre og bedre. Jeg tror SVs jobb i Kunnskapsdepartementet har bidratt til optimismen.

For det andre viser undersøkelsen noe jeg har visst lenge, men som en del har prøvd å spre et falskt bilde om. Og det er at det IKKE er sånn at det er uberettiga klaging og syting i skolen. Tvert om. Lærere sier fra når ting ikke er som de bør, og det er bra og det er viktig for at ting skal bli bedre. Men generelt er lærere positive folk, som er ute etter å gjøre det beste ut av ting.

Mye må bli bedre i norsk skole. For elever er det problemer knytta til for få lærere, for lite oppfølging, for mye teori, for lite variasjon og praktiske oppgaver, altfor mange utsettes for mobbing og det er utslitte doer og dårlige lufteanlegg. For mange går gjennom skolen uten å få den opplæringa de har krav på.

For lærerne er det et papir- og dokumentasjonshelvete som suger energi, det er for mange elever man ikke for fulgt opp så bra som man ønsker, det er stort arbeidspress og det er vanskelig å vite hva man skal gjøre for elever som ikke finner seg til rette.

Det er ingen tvil om at det er store oppgaver som ligger foran både skolepolitikere og oss som skal være lærere i framtida. For skolen har et stort forbedringspotensiale. Men like fullt: Å være lærer er det morsomste jeg har gjort! Som lærer kan man utgjøre en forskjell i mange menneskers liv, og gjøre verden til et litt bedre sted. Det er et supert yrke.

Og ingen skal komme her og si at ikke lærerne vet å sette pris på det de har og se positivt på utfordringene!

1 kommentar:

  1. ...og vi er verdens verste land å være elev i (i hvert fall ikke bedre enn nummer 50). Er det en sammenheng? Kan det hende at den desperate søkenen etter trivsel undergraver kunnskapsformidlingen?

    SvarSlett