tirsdag 30. juni 2009

Usolidariske kriminaliseringsmotstandere

Nå har Politiet vært ute og slått fast at loven som forbyr sexkjøp har vært en suksess.
42 menn har så langt blitt tatt for å kjøpe sex i Oslo etter at fobudet trådte i kraft 1.januar i år. I et intervju slår politioverbetjent Øyvind Nordgaren i Oslo politidistrikt fast at loven har hatt klare positive konsekvenser.

-Erfaringene nå viser helt klart at loven har hatt sin berettigelse. Vi ser at det er færre kvinner som kommer til Norge for å prostituere seg, ergo er det færre som blir utsatt for hallikene og menneskehandlere, sier Nordgaren til TV2.

Politioverbetjent Harald Bøhler, som leder Oslo-politiets STOP-gruppe er enig. -Med vår tilstedeværelse har vi sendt et tydelig signal til potensielle kunder og miljøene som driver med hallikvirksomhet og menneskehandel. Norge er ikke like attraktiv lengre for utenlandske prosituerte, uttalte Bøhler til TV2.

Oslo-politiet slår også fast at de som hevdet at sexmarkedet bare ville flytte innendørs har tatt feil. Med andre ord, kritikernes spådommer er feilslåtte og loven har gjort noe med menneskehandelen. Men som SU viste tidligere i år er det fortsatt en vei å gå for å gjøre noe med horekundenes holdninger, men også der tyder alt på at ting går i riktig retning.

SU har kjempet for lovforbudet mot sexkjøp i flere tiår. Det overrasker ikke meg at loven er en suksess. Men resultatene gir motstanderne av loven et forklaringsproblem. Mener de at det ville vært bedre at antall ofre for menneskehandel i Norge hadde fortsatt å øke?

Jeg syns det er på sin plass å kreve at de som har vært i mot loven, og som så fort de får sjansen fortsetter å argumentere mot loven, får forklare hvordan de kan forsvare å være motstandere av de forbedringene vi nå ser.

Jeg mener rett og slett at det er usolidarisk og virkelighetsfjernt å være motstander av en lov som har så klare positive effekter.

Men alt er ikke rosenrødt. Fortsatt ser vi at kvinner i prostitusjon har det tøft. Vold, tvang, voldtekt og psykiske traumer er etter alt å dømme fortsatt del av hverdagen for de fleste prostituerte, slik det var det før loven ble innført. Nå gjenstår det å gjøre en enda sterkere innsats for å gi kvinner i prostitusjon bedre muligheter til å velge bort prostitusjonen. Kampen for bolig, utdanning, arbeid og opphold for kvinner som vil ut av prostitusjon fortsetter. Som feminist kan man aldri hvile lenge på laurbærene.

2 kommentarer:

  1. Hehe...lenge leve naiviteten sier nå bare jeg...At politiet sier at denne loven er en suksess betyr lite. De samme politifolkene vil fortelle deg at forbudslinjen mot narkotika også er en suksess på tross av at det er mer, sterkere, billigere og lettere tilgjengelig dop av alle typer enn noengang...Men politiet får flere ressurser for å føre disse krigene. Der har du motivasjonen...

    At jenter som er ofre for trafficking ikke lengre kommer til Norge betyr ikke annet enn at de sendes til andre land hvor de er ute av rekkevidde for alle norske hjelpeapparater...Hørte jeg noen feminister snakke om solidaritet?

    Hvorfor forteller Pro-senteret om en tøffere hverdag for jentene nå etter forbudet? Dette er jo de prostituertes egne interesseorganisasjon, og burde vite hva de snakker om...Men i feminismen, som i alle ideologier er dogmene viktigere enn virkeligheten...

    SvarSlett
  2. Har selv endret mening om sexkjøp. Var før loven mot pga jeg trodde det ville bli mer "under jorden" virksomhet og mer vanskelig for prostituerte å si ifra om de opplevde vold etc. men tror nå loven var bra.

    Det en bør gjøre mer er å sette igang tiltak mot den gruppen som trekker på gaten for å få penger til ymse slag, som f.eks narkotika. Tror også afrikanske jenter i Norge nå er glad for at stigmatiseringen har blitt mindre, siden det var et så stort trykk fra prostituerte fra Nigeria. Kvinner med vanskelige skjebner, noe jeg så en dokumentar på.

    PS. Som aktiv i Ap liker jeg å se på debatter etc. og du har vært strålende hver gang. Beste SU lederen siden Kari-Anne Moe ;-)

    Mvh Kjetil

    SvarSlett