fredag 17. april 2009

Å ulovliggjøre framtida


Da var dommen her. 1 år og 30 millioner i erstatningsansvar på de fire gutta bak Pirate Bay. Kanskje ikke så overraskende, når man vet hvor mye penger som er involvert og hvor sterke aktører det er som setter inn alle krefter på å ivareta sine interesser i fildelingsspørsmålet.


Men det er ikke til å komme fra at platebransjen og musikkindustrien går baklengs inn i framtida. Det er ikke mulig i lengden å forby en teknologi som kommer det overveldende flertallet av oss til gode. I stedet for å sette alle ressursene inn på å kriminalisere teknologi bør de heller fokusere på hvordan de kan tenke nytt om egne inntektskilder. Er det noe jeg er helt overbevist om så er det hvertfall at vi før eller siden kommer til å slutte med å fylle opp fly til å sende CD-skiver rundt i verden, når absolutt all fornuft tilsier at man heller bør dele informasjonen gjennom internett.

6 kommentarer:

  1. Helt enig. Hvis jeg brenner masse musikk-cd'er og sprer dem til tilfeldige postadresser - får Posten Norge svi da?

    SvarSlett
  2. Nei, for Posten vet ikke hva som sendes, gutta i TPB vet godt at de har spredt ulovlig materiale. Musikkindustrien bør jo så klart omstille seg - de har jo også spådd sin egen død flere ganger før; både da kassetten og CDen gjorde sitt inntog. Allikevel er det helt på sin plass å straffe disse, da ingen tjener på å få materialet sitt spredt uten å få en krone for det - med unntak av små band som får reklame gjennom spredningen.

    SvarSlett
  3. TPB folka vet på ingen måte mer om hva de sender rundt enn det Posten gjør. Da måtte de overvåket datatrafikken som går mellom maskinene, og det er det bare platebransjen som vil gjøre. Litt som å åpne alle brevene du sender med posten og lese gjennom dem for å se om det er noe ulovlig.

    Det eneste de gjør er å tilby et system som lar de som ønske det koble flere pc-er som ønsker å dele det samme materialet sammen.

    SvarSlett
  4. De har ingen kontroll med filene som blir spredt mellom brukerne, men det blir naivt å tro at de ikke visste at det ble spredt kopibeskyttet materiale ved hjelp av siden deres. Da må de i så fall ha sett helt bort ifra navnene på omtrent samtlige torrent-filer de har liggende, siden 90 % inneholder materiale som ikke skal spres uten samtykke.

    SvarSlett
  5. "The Future of Music: Manifesto for the Digital Music Revolution" av David Klusek og Gerd Leonhard er en meget intresang bok når vi snakker om dette temaet.

    som de fleste har nevnt så er det vell snart et faktum at CD-en som vi kjenner den ikke kommer til å eksistere i fremtiden. Musikk bransjen kan prøve å stoppe denne utviklingen så mye de vill, men det kommer nok til å skjer uansett.

    pirat-kopiering er og forblir vell ulovlig i en god tid framøver, men det burde bli mer fokus på hvordan gjøre fil deling av musikk og fil lovelig.

    SvarSlett
  6. Det er skammelig at enkelte mennesker ikke forstår at lover er til for å følges, og ikke minst at de ikke forstår at musikk er til for å kjøpes.

    SvarSlett