mandag 23. mars 2009

Årstad videregående skole


Det har vært en hektisk helg! Har ikke rukket å legge ut saken jeg hadde planlagt fra torsdagens besøk til Årstad videregående skole i Bergen, så her kommer den.

Årstad er en svær yrkesfagskole midt i Bergen sentrum. Mellom blokker og kontorbygg ligger noen svære betongklosser som rommer over 1000 elever, og som for mange av dem er veien rett inn i yrkeslivet. Målet for de fleste er å gå to år på Årstad, for så å gå ut i lære og få seg fagbrev.

Men i møte med finanskrisa har vi over lengre tid sett at det er noen som rammes mer enn andre. Arbeidsløsheten er nå 3 ganger så høy blant ungdom under 30 år, som i resten av befolkninga. Og blant de som rammes hardest er ungdom på yrkesfag som mister lærlingplassene sine.

På Årstad snakka jeg med en del av dem som skal ut i lære fra høsten av. De er bekymra. Når vi veit at det i august i fjor var om lag 8.000 elever av de som søkte lærlingplass som ikke fikk det, omtrent 2 av 5, så kan alle forstå at det må gjøres noe drastisk med lærlingordninga. Og med finanskrisa haster det mer enn noen gang. Det skjønner de som går på yrkesfag, og det er på tide at flere politikere også skjønner det.

SU fikk på landsmøtet i helga gjennomslag for at SV vil jobbe for en lærlingreform, og ikke minst lovfeste retten til lærlingplass. Det gjør SV til det partiet som har best politikk for lærlinger.

På bildet ser dere meg og en av de elevene jeg fikk snakka med. Isselin som går førsteklasse på Design og Håndverk viser meg en kjole fra Fretex som hun er i ferd med å sy om til å bli råstilig. Jeg skulle gjerne hatt litt mer enn en drøy time på Årstad, så kanskje hun kunne lært meg noen triks...

2 kommentarer:

  1. Hei Mali!

    Hva skjer når en lærling som har rett til lærlingplass, ikke får det? For det er vel ikke en garanti uten videre at man får lærlingplass, bare fordi det er en rettighet? Problemet er jo at det ikke finnes nok plasser, en lov oppretter vel ikke plasser?

    Mvh

    Oliver

    SvarSlett
  2. Hei Oliver!

    Selvfølgelig er det ikke nok å lage en lov, du har helt rett i at det i seg selv ikke endrer noe. Men en lovfesting betyr at det offentlige blir nødt til å bruke penger, pisk, gulrot og kreativitet for å sikre at nok lærlingplasser stilles til rådighet. I dag er det for lett for politikerne å tenke på alle andre ting enn lærlingplasser fordi de selv ikke kan stilles til ansvar for å frata lærlingene noen rettighet.

    Det viktige tiltaket SU fikk SV til å vedta, i tillegg til lovfestinga, er at man skal reformere lærlingordninga på et sånt vis at bedriftene blir pålagt et større ansvar for å stille med nødvendige plasser, og det offentlige skal spytte i mer penger. Helt nødvendige skritt i riktig retning :)

    SvarSlett