torsdag 18. desember 2008

Hår i halsen


I går var jeg på partiets julebord. Og det var godt å se at regjeringsdeltakelse i det minste ikke har gjort SV til et sjølhøytidelig parti!

Litt utpå kvelden fikk vi besøk av en ordentlig hårete kamel. Den hadde med seg en sang, og fikk de fremste kampflymotstanderne i Stortingsgruppa, Bjørn Jacobsen og Hallgeir Langeland, til å synge om Joint Kamel Fighter, det nesten usvelgelige kampflyet.

Det føltes litt godt å kunne le av noe som egentlig er en smertefull sak for alle antiimperialister i dette landet, og dermed i høyeste grad for SV. Å bruke omlag 150 milliarder kroner på kampfly er smertefullt nok i seg sjøl. Når pengene så i tillegg skal gå rett til et av de verste selskapene i den globale krigsindustrien, Lockheed Martin, så svir det enda mer. Og når ingen helt kan svare på om vi vil få full kontroll over flyene sjøl, eller om vi kommer til å være avhengig av USAs godvilje hver gang vi ønsker å få flyene på vingene, så kjenner jeg at hver centimeter av meg stritter i mot.

Det blir viktig i mange år framover å sørge for at ikke debatten rundt kampflykjøpet får bli prega av høyresidas og Arbeiderpartiets naive USA-lojalitet, men tvert i mot blir en reell debatt om kontroll, kostnader og suverenitet. Er det en ting denne saken har mint meg på, er det at du ikke skal stole for mye verken på USA eller Arbeiderpartiet...

Les ellers Jens Kihls innlegg om kampflykjøpet i ekstrautgaven av Rødt Press som snart dumper ned i postkassa di, dersom du er SU-medlem, som en liten julegave fra oss :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar