mandag 17. august 2009

Skolestart!

Hundretusener av elever og lærere tar fatt på et nytt skoleår i dag! Som nyutdanna, ikke-praktiserende lærer kjenner jeg at det kribler. Hadde det ikke vært for at vi har en valgkamp og vinne, skulle jeg gjerne starta lærerkarrieren i høst.

Men vi har et utrolig viktig valg å vinne først, som vil ha mye å si for hvilken skolehverdag det er jeg skal ta fatt på når jeg begynner. Et valgnederlag kan nemlig føre til et stort skremmeeksperiment i den norske skolen, hvor karakterer innføres fra 5.klasse, hvor det deles ut medaljer til de beste fra 1.klasse, hvor elever som ikke består barneskolen kan bli nekta sommerferie, eller i verste fall nekta muligheten til å begynne på ungdomskolen. Hvis Høyre og FrP får bestemme skolepolitikken vet vi ikke helt hva vi får, men vi vet at det blir rangering og konkurranse i fokus, framfor læring, kunnskap og trivsel. Vi vet at de vil ta frukten fra elevene, og på den måten gi meg mer ukonsentrerte ungdomskoleelever. Og jeg tipper de også vil frata videregåendeelevene læremateriellet, for de har alltid vært i mot at det skulle bli gratis.

Hvis jeg på den andre sida skal tillate meg å tro på et skikkelig godt valg for SV, så vet jeg at det blir gode tider. Vi får 3000 flere lærere inn i skolen, vi får bedre oppfølging av hver enkelt elev, med et særlig fokus på de helt avgjørende første fire årene. Vi får mer fysisk aktivitet, praktiske oppgaver og kultur inn i skolen, som vil gi alle elever en bedre mulighet til å hevde seg og utvikle seg på sine egne premisser. Vi vil få gratis kjernetid og makspris på SFO, vi vil få leksehjelp i skoletida så alle får like muligheter til å få hjelp med leksene. Ungdomskolen vil få mer variert undervisning, med mer vekt på å motivere praksissterke elever, ikke bare de teoristerke. Og retten til lærlingplass skal lovfestes, og flere lærlingplasser skaffes til veie gjennom en lærlingreform. Det vil gjøre noe med frafallet. og gi meg mer motiverte elever. I tillegg vil vi gi kvinnedominerte yrker et realt lønnsløft, og da drypper det fort en del på lærerne også.

Vi har et valg å vinne. Hvis du kjenner noen som ikke har bestemt seg for hva de skal stemme ennå, så oppfordrer jeg til å ta en prat om skolepolitikken med dem. Den er en av de aller viktigste grunnene til at vi trenger et enda sterkere SV etter høstens valg.

Godt valg!

2 kommentarer:

  1. "Vi vet at de vil ta frukten fra elevene, og på den måten gi meg mer ukonsentrerte ungdomskoleelever."
    Hahaha... Ja, det vel dét det står og faller på.

    "frata videregåendeelevene læremateriellet"
    For en forferdelig krøkkete måte å formulere seg! Det er Lingua sosionomica - der 'å ete' heter 'spisesituasjonen'.

    "Vi får 3000 flere lærere inn i skolen"
    Og de skal stampes opp fra hvor?

    "vi vil få leksehjelp i skoletida så alle får like muligheter til å få hjelp med leksene"
    Hva er vitsen med lekser da? Lekser er hjemmearbeid. SV vil ha vekk leksene?

    SvarSlett
  2. Hva vil SV gjoere med de seardeles daarlige resultatene fra Pisa undersoekelsene?

    Burde vi ikke leare mer av den Finske skole modellen?

    Se:
    Dagbladet.no/kultur/2008/03/24/530055.html

    Denne nevner i siste setning at man har gjennom skole reformene de siste ti-tjue aarene proevd aa loese de kvalitative problemene i Norsk skole med kvantitative loesninger.

    Saa flere learere er vel og bra leksehjelp likesaa, men hvis det samme type learere og de samme leksene som blir gitt saa hjelper det ikke.

    SvarSlett