torsdag 27. mai 2010

Skabbdyr

I dag la jeg ut denne saken på SUs nettside. Den første reaksjonen jeg fikk på Facebook var talende: Skabbdyr!

Det er mange ukvemsord som melder seg i hjernen min når jeg nå er vitne til hvordan NHO Service driver på. De er banditter, det er rett og slett det de er. Jeg har skrevet før her på bloggen om den hårreisende framgangsmåten deres i sykepleierstreiken i vinter. Der de misbrukte døde mennesker, til de pårørendes høylytte protester, til å prøve å tvinge fram tvungen lønnsnemd. Og til slutt lyktes.

Nå er de på fare igjen, og nå både bryter de norsk lov og utviser den mest forkastelige moral.

Streiken i renholdsbransjen handler om å kreve anstendig lønn for underbetalte arbeidsfolk som gjør en svært viktig jobb. I SU gir vi vår fulle støtte til de streikende. Men arbeidsgiversida viser en total mangel på respekt for de som jobber hver dag og skaper de verdiene som arbeidsgiverne lever så godt på. Vi er nå vitne til at NHO Service tar i bruk sine bandittmetoder og gjør seg skyldige i streikebryteri for å forsøke å undergrave renholdsarbeidernes kamp for anstendighet og ei lønn og leve av.

Når mellomledere i bedriftene blir satt til å gjøre jobben de streikende skulle gjort, sånn at de på toppen slipper å merke konsekvensene av streiken, så er det ingen tvil om at det er streikebryteri som foregår. Vi ser også at innleie av renholdere fra andre NHO-bedrifter som ikke er i streik, finner sted ved flere streikerammede bedrifter. Skurkene i NHO Service er på kant med loven når de på denne måten setter inn streikebrytere for å undergrave streiken.

Et hovedpoeng med å streike er å vise hva som skjer dersom en yrkesgruppe slutter å gjøre jobben sin. Slik kan samfunnet som helhet innse hvor avhengige man er av at yrkesgruppa får ei lønn som fortjent og faktisk stiller på jobb. At NHO Service nå nekter renholdsarbeiderne denne retten er både moralsk forkastelig, skittent spill og i strid med norsk lov!

11 kommentarer:

  1. Saklig og nyansert som alltid fra det ytterste venstre.

    Hva med en link til lovparagrafen/lovparagrafene som NHO Service ignorerer?

    SvarSlett
  2. Streik har helt klare retningslinjer.
    Om dette er brudd på streikereglene er det bare å anmelde det, Mali.

    Det er slik at loven sier at ledere kan jobbe i sin bedrift selv om de ansatte streiker.
    Loven er slik. Det er ikke NHO som har laget loven eller kan endre loven.

    Vent litt.... SV kan!!!!
    Kanskje du bommer helt på kritikken din ? Igjen....

    SvarSlett
  3. Håkon; Kritikken til SU går ikke ut på at sjefer tørker støv, vasker dass eller lignende. Det må de gjerne gjøre for min del. Kritikken går derimot ut på at bedrifter leier inn andre til å utføre de tjenestene som i utgangspunktet blir rammet av streiken. Jeg er enig i at dette ikke er et brudd på norsk lov, men det er dypt umoralsk og bryter med grunnleggende spilleregler i det norske samfunnet.

    Dersom man alltid kan leie inn andre til å gjøre streikerammede oppgaver undergraves streiken som virkemiddel. Det vil alltid være 3.parter som får konsekvenser i en streik.

    Vennlig hilsen fra Andreas Halse
    Faglig leder i SU

    SvarSlett
  4. Det er vel kanskje like umoralsk av de som blir leid inn å ignorere de rettigheter andre streiker for ?

    SvarSlett
  5. Og - Andreas - om du ser innlegget til Mali står det :

    Når mellomledere i bedriftene blir satt til å gjøre jobben de streikende skulle gjort, sånn at de på toppen slipper å merke konsekvensene av streiken, så er det ingen tvil om at det er streikebryteri som foregår.

    Altså : kritikken er på at ledere tørker støv osv - i motsetning til det du sier.

    SvarSlett
  6. Håkon: Jeg er hjertens enig i at de innleide arbeiderne handler dypt umoralsk og i strid med all solidarisk tankegang når de tar jobben til de streikende.

    Mali sier imidlertid også i innlegget at "Vi ser også at innleie av renholdere fra andre NHO-bedrifter som ikke er i streik, finner sted ved flere streikerammede bedrifter."

    Det er dette siste som er kjernen i vår kritikk, men er enig i at det kan leses annerledes av det over.

    SvarSlett
  7. Da er kanskje Malis kritikk noe ensidig, da ?

    Og - du i AP og Mali i SV - dere har jo flertall til å endre loven.

    Hvorfor kritisere noe dere kan gjøre noe med ?

    SvarSlett
  8. Hehe. .Nå er ikke jeg i AP, men i Sosialistisk Ungdom.. Vi kan som kjent ikke forandre loven alene, selv om det hadde vært morro;)

    SvarSlett
  9. Sorry - mente bloggen din var under AP.
    Min feil.

    SvarSlett
  10. Med lov skal landet bygges, og ikke med nymoralisme ødelegges.

    "Et hovedpoeng med å streike er å vise hva som skjer dersom en yrkesgruppe slutter å gjøre jobben sin."

    Nei, streiker er ikke og har aldri vært symbolisme. Det er en kamp om lønn og vilkår og er ment å treffe arbeidsgivers bankkonto og anseelse. Denne streiken rammer bare renholdsbedrifter som har alt på stell, med tariffavtaler og ordentlige forhold. De uorganiserte røverbedriftene går fri.

    PS.
    Hvilke lovparagrafer var det du siktet til, Mali?

    SvarSlett
  11. Uorganiserte røverbander ?
    Det er da helt frivillig om man organiserer seg eller ikke!
    Må man tåle å bli kalt røver fordi man ikke gjør som du sier ?

    SvarSlett