mandag 30. november 2009

Nok krigspropaganda!


Flere norske medier, som VG, Dagbladet og TV2 melder i dag at det er flertall for norske soldater i Afghanistan, og viser til en fersk undersøkelse fra Sentio. Problemet er at det ikke stemmer.


Det undersøkelsen fra Sentio faktisk viser er at det nå er flere som er i mot at norske soldater skal være i Afghanistan, og at det norske folket er splittet på midten. Undersøkelsen viser at 43,5 prosent av de spurte mener Norge fortsatt bør ha soldater i Afghanistan, mens 41,6 prosent er i mot. Det er små endringer fra forrige måling i mars, men nei-siden styrker seg mest.

Likevel melder norske medier at det er flertall i folket for norske soldater i Afghanistan, og at konsensuslinjen i norsk utenrikspolitikk har fått gjennomslag. Nå er jeg lei av at mediene manipulerer fakta og tier ihjel nesten halve Norges befolkning!


Stadig flere nordmenn ser forbi krigspropagandaen. Vi ser at USA og NATOs forsøk på å skaffe seg kontroll over Afghanistan gjennom å drepe sivile afghanere, alliere seg med brutale krigsherrer og egge afghanere til å kjempe mot hverandre aldri vil skape fred i Afghanistan. Og 4 av 10 mener at norske soldater nå må trekkes ut av Afghanistan.

Flere medier tar også i bruk overskrifta "Nordmenn støtter krigen". Det er også på kant med hva vi kan tolke ut av Sentio-undersøkelsen. Gang på gang har vi nemlig sett at prosentandelen som svarer ja på spørsmål om norske soldater bør være i Afghanistan, slik Sentio nå har spurt om, ligger langt høyere enn de som svarer ja dersom spørsmålet er om de støtter krigen i Afghanistan.


Det er skandaløst at norske medier spiller på lag med krigsforkjemperne og gjør seg til tjenere av Norges krigføring og regjeringas okkupasjonspolitikk. Jeg har nå sendt mail til både NTB, Dagbladet, NRK VG og TV2 og utfordra dem til å kutte ut krigspropagandaen.

mandag 23. november 2009

Primitiv og usexy høyreside

Innlegget i VG har blitt etterspurt, her er det!




Primitiv høyreside

Er målet med seksualundervisning at ungdommen ikke skal bomme på hullet? At vi skal beholde klærne på? Eller kan vi og håpe på flere orgasmer og mindre seksuell trakassering?


De siste ukene har det blitt kastet nytt lys på seksualundervisninga i skolen, etter at SU har fått økt fokus på seksuell trakassering, kjønnsbasert mobbing og styrking av seksualundervisninga inn i Soria Moria. SU har lenge krevd ei seksualundervisning som fokuserer på at sex faktisk i ganske liten grad handler om reproduksjon, men som oftest handler om nytelse, oftere enn vi tror handler om overgrep, og altfor ofte handler om makt. Vi ønsker ei undervisning som ikke konsentrerer seg om aktive sædceller som svømmer ivrig mot en passivt ventende eggcelle etter at sexens mål, den mannlige utløsning, er fullendt. Tvert i mot vil vi ha ei seksualundervisning som rokker ved tradisjonelle kjønnsroller, som lærer oss hva klitoris er og som forteller oss at det er like naturlig at to jenter har sex med hverandre bare for gøy, som at noen i klassen plutselig skulle sette i gang med å lage et barn.


At et kristenkonservativt og homoskeptisk KrF neppe liker drømmene våre, er bare å forvente. Partiet med større drømmer enn billigere bensin, sover best når ungdommen har hendene over dyna uvitende om hva klitoris måtte være. Men at angrepene kommer fra det unge, fremadstormende i Høyre kan virke mer overraskende. Tidligere leder i Unge Høyre, nå Stortingsrepresentant, Torbjørn Røe Isaksen vil ha seg frabedt at de rødgrønne legger seg opp i seksualundervisninga. For folk har jo hatt sex til alle tider, uten at staten har behøvd å fortelle dem åssen de skal få det til! Høyres Wonderboy mener tydeligvis at så lenge gutta finner hullet er oppdraget utført, og dermed er det unødvendig å lære om noe annet. Han har åpenbart ikke fatta poenget med seksualundervisning. Mens musikkundervisninga handler om noe mer enn å finne play-knappen, og norskundervisninga handler om noe mer enn å lære å lese, så må seksualundervisninga handle om noe mer enn forplantning.


I dag er det sånn at 6 av 10 jenter i skolen har opplevd uønska seksuell oppmerksomhet. De fleste jenter opplever begrensninger i hverdagen på grunn av frykt for trakassering og overgrep. Onani er fortsatt tabubelagt blant altfor mange jenter og vi har ikke en gang et slangord for den feminine utgaven av runking. Unge homofile føler seg fremmedgjort i møte med skolens forplantningslære, og både homofile gutter og alle seksuelt aktive jenter lærer at deres seksualitet kommer i andre rekke så lenge forplantning er målet med sex. I tillegg ser vi høye aborttall og at Norge ligger på Europatoppen i utbredelsen av Klamydia og andre seksuelt overførbare sykdommer.


Selv høyresida må innse at samfunnet må ta dette på alvor, og at alt annet er skikkelig bakstreversk. Målet med seksualundervisninga bør verken være et virkelighetsfjernt ønske om at ungdommen skal beholde klærne på, eller å spre primitive holdninger om at enhver som klarer å få sperm inn i vagina er utlært om sex.


PS: Da jeg søkte på bilde-google på "seksualundervisning" for å illustrere bloggposten, kom det opp bilde av ingen ringere enn min kjære nestleder, Ingrid Grov Mannsverk. Props og ballonger til Ingrid ;)

tirsdag 17. november 2009

Sex-fiksert?

Yess, jeg har herved skrevet ord som sex, sperm, nytelse, vagina og orgasme i Norges største avis.

Sjekk ut VGs papiravis i dag, om du ble nysgjerrig.

lørdag 14. november 2009

Rettferdighet for palestinerne!

SUerne Sana (med megafon), Souheila og Benjamin skriker ut mot urettferdighet
(bildet er lånt av NRK)

I dag har jeg vært på Palestinademo. Sammen med flere hundre andre Palestina-venner markerte jeg min motstand mot Israels apartheidmurer i Palestina, mot blokaden av Gaza og mot den vilkårlige fengslinga av palestinske aktivister.

Jeg holdt appell om Mohammad Othman, min gode kamerat som ble fengsla for snart to måneder sia etter et besøk i Norge, og som fortsatt sitter i israelsk fangenskap uten anklage, uten noen rettsikkerhet og som nå også har blitt fratatt retten til å treffe sin advokat. Israelerne holder han totalt isolert og i total uvisshet om hva han er mistenkt for, og hvor lenge de har tenkt til å holde han. De bryter hans rettigheter i følge internasjonal rett, de gir han ikke den minste rettsikkerhet, og de holder han fengsla for å forhindre at han skal kunne fortsette med sitt ikke-voldelige arbeid mot Israels okkupasjon og apartheid.

Jeg blir utrolig forbanna over at Israel hever seg over enhver form for internasjonal rettsorden, over menneskerettighetene og over enhver formaning fra det internasjonale samfunn om å respektere folkerett og grunnleggende menneskerettigheter. Er det en ting historia har vist oss, så er det at Israel forstår kun ett språk: Makt. For å komme urettferdigheten og ulovlighetene som Israel står bak til livs må vi gi dem gode grunner til å endre sin politikk. Derfor støtter jeg alle former for boikott fram til Israel begynner å følge folkeretten og avvikler okkupasjonen.

torsdag 12. november 2009

Stopp taxivoldtektene!


Regner med mange har sett forsida på Dagbladet i dag, om voldtekter i Stavanger. Flere taxivoldtekter har fått Politiet til å gå ut og fraråde kvinner mot å ta taxi alene.

Dette er svært alvorlig, og jeg syns det er bra at media setter fokus på kvinners sikkerhet. Men å lese om at voldtekt forekommer løser ingen problemer i seg selv. Fokus er bra, dersom det bidrar til at man også får opp en diskusjon om hva som kan gjøres for at kvinner skal være trygge i julebordsesongen. At hver enkelt skal måtte ta ansvar for å ikke kjøre taxi alene er ikke et tilfredsstillende tiltak.

Men selvfølgelig går det an å komme opp med bedre forslag! Jeg tar herved til orde for egen kvinnetaxi, der kvinner kan ringe et eget nummer for å bestille en kvinnelig sjåfør. Det gir oss trygghet og det er enkelt å gjennomføre.

Jeg tipper at kvinnetaxi fort vil bli ganske så populært, og dermed vil vi få behov for å utdanne flere kvinnelige taxisjåfører. Hvis det offentlige stiller opp med midler for at taxiselskapene får dekket opplæringsutgiftene ved kvinnelige sjåfører så blir det en ordning som også de fleste taxiselskaper bør bli fornøyde med.

Dette handler ikke om å mistenkeliggjøre mannlige taxisjåfører, men om å gi de kvinnene som av ulike grunner ikke føler seg trygge, en mulighet til å velge en kvinnelig sjåfør.

I tillegg hjelper det jo at Politiet gjør jobben sin, og får tatt de veldig få sjåførene som står bak voldtektene.

mandag 9. november 2009

Det som ikke dreper...




... gjør deg sterkere. (Eller hjernedød.)
Takker statskanalen for at de viser Rocky-filmene, hele rekka, hver mandag, og slutter meg til det fantastiske mottoet:




Det kan være nyttig å minne seg selv på med ujevne mellomrom.

fredag 6. november 2009

Jaggu sa jeg mistillit

Mens Torbjørn Røe Isaksen er mot bedre seksualundervisning fordi det oser av mistillit mot foreldre (!) er hans Høyre-kollega Sylvi Graham mot at arbeidsløs ungdom som ikke har rett til arbeidsløshetstrygd skal få penger på sosialkontoret, for som hun sier:

"Man må ut i arbeidslivet, lære seg arbeidslivet og skaffe seg noe på sin CV. Det er jo rett og slett å ikke ta ungdom på alvor å la dem gå passivt hjemme og ta i mot sosialhjelp."

Hallo? Du skal ikke få ta i mot sosialhjelp mens du er arbeidssøker, fordi du heller burde vært ute og fått deg noe på CV'en?

Jeg er så lei av virkelighetsfjerne og overformynderske høyrefolk. Har de ikke hørt om finanskrisa? Skjønner de ikke at det er vanskelig å få seg en jobb og at man blir fryktelig fattig når man ikke får arbeidsløshetstrygd? Har de ikke hørt om seksuell trakassering, kjønnsykdommer eller at sex handler om mer enn å treffe hullet? Skjønner de ikke at det er greit at det ikke er foreldrene dine som skal lære oss om det?

Vi trenger ikke politikere som mener de skal frata oss sosialhjelpa og pålegge foreldra våre å lære oss opp i sex. Uff.

torsdag 5. november 2009

Kjempen som så og hørte alt


Tirsdag var jeg på I kveld og debatterte AP-ledelsens fohold til Håkon Lie.

Jeg reagerer sterkt når dagens partisekretær i AP Raymond Johansen beskriver Håkon Lie som "En demokratiets og sosialdemokratiets forkjemper, mot tyranni og undertrykking". Håkon Lie var hovedarkitekten bak den overvåkninga som titusenvis av nordmenn ble utsatt for i tiårene etter andre verdenskrig. Ei overvåkning som ramma folk som var i opposisjon til Arbeiderpartiet og som Håkon Lie oppfatta som politiske utfordrere til APs makt.

Martin Kolberg som jeg møtte til debatt forsvarte Håkon Lie ved å hevde at den stakkars mannen altfor ofte ble vurdert ut fra sine dårligste sider i stedet for de gode. Men uten å utviste videre forståelse for hvorfor det er så viktig å ta avstand fra overvåkninga.

Etter programmet tok jeg en taxi hjem. NRK har egen taxiavtale for noen av sine programmer, og sjåføren spurte meg med en gang om jeg hadde vært på I kveld og lurte på hva jeg hadde diskutert. - Håkon Lie, og AP-ledelsens ukritiske hylling av den mannen, svarte jeg. Drosjesjåføren svarte kontant: - Håkon Lie, han var en jævel. Til og med jeg ble overvåka. Og jeg har aldri vært med i noe politisk parti en gang! Bare fordi faren min var kommunist.

Han kunne fortelle at søstra hans en gang ble nekta innreise i USA. - Det var Håkon Lie, vettu. Som sto bak overvåkninga, og det var han personlig som ga all informasjonen rett videre til USA. De sa det ikke, men det var jo fordi far var kommunist at hu ikke fikk komme inn der.

Jeg ble sittende ganske målløs i baksetet.

Jeg har møtt mange folk gjennom min politiske aktivitet som var ofre for overvåkninga. Folk som i praksis fikk yrkesforbud i offentlige stillinger, fordi de på merkverdig vis aldri ble funnet kvalifiserte nok, folk som i ettertid har fått vite at alle deres private samtaler, deres hytteturer, deres kjærlighetsforhold og deres familieforhold ble overvåka. De må leve med at byråkrater de fortsatt ikke vet hvem er har sittet og lyttet til deres tårevåte telefonsamtaler med venninner som har blitt dumpa, hørt dem slenge på røret til en utro kjæreste, overhørt en siste telefonsamtale på dødsleiet til en som sto dem nær.

Dessverre tror jeg ikke at tida for overvåkning og alvorlig krenking av personvernet vårt er noe som er forbi. Arbeiderpartiets hang til overvåkning gikk ikke i grava med Håkon Lie. Foran oss ligger fortsatt mange kamper for at folks privatliv skal respekteres.

Allerede i høst hardner kampen mot EUs datalagringsdirektiv til. Det står om hvorvidt vi skal pålegge private selskaper å lagre informasjon om alle våre private telefonsamtaler, vår nettkorrespondanse, vår bankkortbruk. Direktivet vil åpne for at slik informasjon skal kunne lagres i inntil to år, og at det skal være kommersielle selskaper som står bak datalagringa. Arbeiderpartiet er selvfølgelig for, det passer godt inn i partiets grumsete historie hva gjelder respekt for personvernet.

Skal vi vinne kampen for privatliv og mot EUs datalagringsdirektiv trenger vi at en del APere tør å trosse partipisken, stå for sin personlige mening og stemme mot direktivet når det kommer opp i Stortinget. For jeg er helt sikker på at motstandere finnes, også i Arbeiderpartiet. Spørsmålet er om de tør å trosse den partipisken som Håkon Lie var en så knallhard håndhever av i sin tid som partisekretær.

Det gjenstår å se om det er det beste eller verste av Håkon Lie som blir stående igjen av han etter hans død.

mandag 2. november 2009

Sex i skolen

Torbjørn Røe Isaksen angriper at de rødgrønne vil styrke seksualundervisninga. Det er skremmende at en tidligere ungdomspolitiker ikke har fatta poenget med å bedre seksualundervisninga.

Røe Isaksen steiler over uttalelsen "Det er ikke nok å overlate seksualundervisningen til foreldre eller til selvstudier på nettet. Her har skolen en viktig oppgave. " fordi han mener at dette viser mistillit til foreldrene. For å si det med hans egne ord: "Uttalelsen er klassisk sosialdemokrati og oser av en mistillit til foreldre. Ja, en mistillit til hele resten av samfunnet, i hvert fall når det kommer til sex. Det er faktisk ikke slik at uten det offentlige så blir det kaos, synd og katastrofe."

Vel, jeg lurer jo på om Røe Isaksen syns det oser av mistillit når elevene settes til å lære samfunnsfag, det er jo tross alt noe samfunnet selv kunne lært elevene, uten innblanding fra det offentlige? Egentlig kan man jo stille spørsmål ved om man i det hele tatt bør tilby elever skolegang. Da slipper man hvertfall å vise mistillit til foreldrene, om det er det han mener at undervisning innebærer.

Men en ting er at autopilot-argumentasjonen til Røe Isaksen er dårlig. Langt mer alvorlig, rett og slett skremmende, er det at han ikke har fatta poenget med seksualundervisning. Røe Isaksen viser til at mennesker har hatt sex i alle tider, og at det ikke er noe man trenger å lære på skolen. Det har han jo rett i. Men også Røe Isaksen bør ha fått med seg at uønska graviditeter, seksuelle overgrep og trakassering også er problemer som har gått igjen, og som det bør være et samfunnsmessig ansvar å prøve å bekjempe.

SU har lenge jobba for å styrke seksualundervisninga og få mer fokus på kjønnsbasert mobbing, seksuell trakassering, makt, grensesetting og respekt inn i undervisninga. Målet må være at seksualundervisninga setter alle elever i stand til å ha selvbestemmelse over egen kropp, både i forhold til å unnslippe uønska seksuell oppmerksomhet og uønska graviditet.

Derfor er dette en av de setningene jeg er mest stolt over i Soria Moria II:

"Regjeringen vil bedre seksualundervisningen og prevensjonsveiledningen, og styrke arbeidet mot kjønnsbasert mobbing og seksualisert trakassering"

Er det det som blir for stor grad av offentlig innblanding for Torbjørn Røe Isaksen?