søndag 30. august 2009

Hold FrP unna arvesølvet!


Omsider har FrP lagt fram 100-dagersprogrammet sitt. Det er ganske skremmende lesing. 100 dager er ikke så lenge, men FrP kan klare å gjøre uopprettelig skade som vil ramme framtidig velferd for generasjoner av nordmenn. FrP syns nemlig det haster fryktelig med å få solgt statens eierandeler i selskaper som Statkraft og Statoil. FrP er mørkeblått og vil gjerne privatisere fellesskapets ressurser. Det er det noen som tjener store penger på, men de aller fleste taper på FrP sin politikk.


I disse valgkamptider er det massevis av knalldyktige SUere som er ute i skoledebatter, som står på stand og prater med folk, som diskuterer i kantina på skolen og som skriver leserinnlegg i avisene. Mye av det er så bra, at jeg syns det fortjener en liten plass på bloggen. Legger derfor ut fylkesleder i Sogn og Fjordane, Albert Øydvin, sitt innlegg om statlig eierskap som sto på trykk i Sogn Avis i uka som gikk. Stå på Albert, og alle dere andre!



Folket si setelpresse


Torsdag 20. august var det ein debatt om statleg eigarskap på NRK mellom Høgre og Arbeidarpartiet. Det var eit merkeleg oppsett då Ap og Høgre har vore mykje einige på dette området sidan 90-talet. Dei stod mellom anna saman om å delprivatisera Statoil. Det einaste klåre alternativet på statleg eigarskap til høgresida på Stortinget er SV. Ei stemme til SV er ei stemme til ei velsmurd setelpressa for fellesskapet.


Kvifor statleg? Statleg eigarskap er som ei stor setelpresse for fellesskapet. Storbritannia fann olje på nesten same tid som Noreg. Der Storbritannia privatiserte gjekk Noreg inn med eit sterkt statleg eigarskap. I dag er Noreg eitt av dei rikaste landa i verda samstundes som Storbritannia sakkar stadig lengre akterut. Maktutgreiinga 2003 konkluderte med at konkurranseutsetjing og privatisering gjer ting dårlegare og dyrare. De større statleg eigarskap me har i dei store næringane, de fleire millionar kan me dytta inn i skulen, helsevesenet og fellesskapet generelt. Høgre har eit ideologisk ynske om å svekkja fellesskapet. Det er ikkje mogleg for meg å forstå korleis ein kan ville ta pengar frå fellesskapet for å putta det i lomma på rike utanlandske eigarar. Det statlege eigarskapet sikrar også høge løningar for vanlege nordmenn og å ynskje å svekkja dette er særs dårleg og usosial politikk.


Reiskap for styring: Det statlege eigarskapet gjer oss ikkje berre eit betre løna og tryggare land, det gjer oss også høve til å styra utviklinga på ein heilt anna måte enn andre land. Endrar verda seg kan me snøgt flytta ressursar og kunnskap til nye viktige område og er soleis meir dynamiske og effektive enn andre land. Dette er grunnen til at finansminister Kristin Halvorsen (SV) har klart å stogga finanskrisa og at Noreg står som ei roleg øy i ein brølande storm. Det er også grunnen til at me snøgt bygde kompetanse på først vasskraft, deretter olje og no ny fornybar energi. Me er stadig fremst i verda på kompetanse i viktige moderne industriar og det er dette som sikrar velferda til folk flest. SV verken kan eller vil konkurrera på løn med land som gjer folk 11 kr. i timen. Me skal vinna med kunnskap.


Framtida: Frp lovar ofte å bruka meir oljepengar, men me skal ikkje gløyma at om det hadde vore opp til Frp ville me ikkje hatt pensjonsfondet/oljefondet. Dei har heile tida ynskt å privatisera og å hjelpa dei private eigarane til å ta ut meir pengar til eiga lomme, sånn at fellesskapet må ta rekninga. Dei ville senka oljeskatten på dei utanlandske verksemdene og med det dumpa lastebillass med millionar på plenen til utanlandske milliardærar. Om SV blir sterkare skal all privatisering av fellesskapet sine "setelpresser" stoggast og me lyt sjå på høve for at staten kjøper seg opp igjen i m.a. Statoil sånn at fleire milliardar kan brukast på å tilsetja lærarar og sjukepleiarar. Ynskjer du at dei store norske ressursane skal komma oss alle til gode og ikkje dei med mest frå før er det bare eit alternativ. Då lyte du stemma SV 14. september.

lørdag 29. august 2009

Endelig litt graving!


Man kan si mye negativt om medienes valgkampdekning, men en god ting kan også trekkes fram. Faktasjekk.no er en helt genial side, hvor jorunalister graver seg ned i bakgrunnen for politikernes påstander, og avdekker feil i "faktaene" vi blir presentert for.


Ros til Bergens Tidene og journalistene for godt arbeid :)


(Merk også at SV ligger best an med de mest korrekte påstandene. Det er ikke tilfeldig.)

søndag 23. august 2009

Fæstplassen!


I går kveld var jeg på Return-konsert på festplassen i Vallset! Stangesokningene jeg dro dit sammen med mener Return er større enn Åge Aleksandersen. Det er nok en overdrivelse, men de slår de fleste norske band ned i støvlene på en god dag. Og det var det i går :)

Bra med litt energipåfyll før de siste helvetesukene av valgkampen tar over...

lørdag 22. august 2009

Glitrefitte, jeg?


Denne uka har jeg vært på å gi ut en bok. Jeg er en av bidragsyterne til boka Glitterfitter som kom i butikkene på onsdag. Litt spes å være med i en bok som jeg merker at jeg sjøl ikke syns noe særlig om. Har skrevet om det i VG i dag, og legger like gjerne ut innlegget. Dette er nok ikke siste runde i denne debatten, jeg håper og tror at boka i det minste sparker i gang litt skikkelig feministisk debatt :)


Glitterfittene og virkeligheten

Redaktørene av Glitterfitter utbasunerer i VG (19.08.) at enhver kritikk mot boka er uberettiget fordi den ikke gjør annet enn å formidle virkeligheten. De hevder bidragsyterne oppsummerer virkeligheten slik den er, med alt sitt sprik, fordi de "ikke er en homogen jentegjeng". Redaktørene påstår videre at dagens feminister har bytta ut Sloggi-trusene med Victorias Secret, og at feminist er å være en sterk jente som krever å bli lytta til uavhengig av kjønn. Mens de ikke vil si noe om hva du skal mene for å kalle deg feminist, stiller de strenge krav til hvor sterk og vellykka du må være for å fortjene betegnelsen. Selv leder jeg Norges største feministiske organisasjon, med Sloggi-truser og lærerutdanning. Ingen glitterfitte, men jeg er da feminist?

Glitterfitter gir et bilde av at det meste er i sin skjønneste orden i Norge. Flere bidragsytere hevder at ingen mann noen gang har stått i veien for dem. Muligens har de rett, kanskje lukker de øya. Uansett er påstanden som forventet, når redaktørene inviterer vellykka middelklassedamer med mål om karrierer i medielyset og Victorias Secret under moteplaggene til å beskrive sin virkelighet.

Redaktørene glemmer hvor få som har lett tilgang til media og bruker høye hæler på jobb. Et vitnesbyrd fra 18 jenter som er valgt ut fordi de er sterke jenter med sexy undertøy viste seg å verken være særlig banebrytende eller interessant. Men ingen bør hevde at dette er virkeligheten for unge kvinner i Norge i 2009.

Og konkluder for all del ikke med at den feministiske kampen alt er vunnet.

mandag 17. august 2009

Skolestart!

Hundretusener av elever og lærere tar fatt på et nytt skoleår i dag! Som nyutdanna, ikke-praktiserende lærer kjenner jeg at det kribler. Hadde det ikke vært for at vi har en valgkamp og vinne, skulle jeg gjerne starta lærerkarrieren i høst.

Men vi har et utrolig viktig valg å vinne først, som vil ha mye å si for hvilken skolehverdag det er jeg skal ta fatt på når jeg begynner. Et valgnederlag kan nemlig føre til et stort skremmeeksperiment i den norske skolen, hvor karakterer innføres fra 5.klasse, hvor det deles ut medaljer til de beste fra 1.klasse, hvor elever som ikke består barneskolen kan bli nekta sommerferie, eller i verste fall nekta muligheten til å begynne på ungdomskolen. Hvis Høyre og FrP får bestemme skolepolitikken vet vi ikke helt hva vi får, men vi vet at det blir rangering og konkurranse i fokus, framfor læring, kunnskap og trivsel. Vi vet at de vil ta frukten fra elevene, og på den måten gi meg mer ukonsentrerte ungdomskoleelever. Og jeg tipper de også vil frata videregåendeelevene læremateriellet, for de har alltid vært i mot at det skulle bli gratis.

Hvis jeg på den andre sida skal tillate meg å tro på et skikkelig godt valg for SV, så vet jeg at det blir gode tider. Vi får 3000 flere lærere inn i skolen, vi får bedre oppfølging av hver enkelt elev, med et særlig fokus på de helt avgjørende første fire årene. Vi får mer fysisk aktivitet, praktiske oppgaver og kultur inn i skolen, som vil gi alle elever en bedre mulighet til å hevde seg og utvikle seg på sine egne premisser. Vi vil få gratis kjernetid og makspris på SFO, vi vil få leksehjelp i skoletida så alle får like muligheter til å få hjelp med leksene. Ungdomskolen vil få mer variert undervisning, med mer vekt på å motivere praksissterke elever, ikke bare de teoristerke. Og retten til lærlingplass skal lovfestes, og flere lærlingplasser skaffes til veie gjennom en lærlingreform. Det vil gjøre noe med frafallet. og gi meg mer motiverte elever. I tillegg vil vi gi kvinnedominerte yrker et realt lønnsløft, og da drypper det fort en del på lærerne også.

Vi har et valg å vinne. Hvis du kjenner noen som ikke har bestemt seg for hva de skal stemme ennå, så oppfordrer jeg til å ta en prat om skolepolitikken med dem. Den er en av de aller viktigste grunnene til at vi trenger et enda sterkere SV etter høstens valg.

Godt valg!

fredag 14. august 2009

Idiotisk fra FrP?

bildet er lånt på vg.no

FrP har så dårlige kunnskaper om hvordan arbeidslivet fungerer at det er ikke til å tro, sier LO-leder Roar Flåthen.

Bakgrunnen er at LO har bedt partiene svare på spørsmål om arbeidsliv og arbeidsfolk sine rettigheter. Alle de borgerlige partiene kommer fryktelig dårlig ut.

LO-lederen reagerer særlig sterkt på at FrP vil undergrave selve grunnlaget for norske arbeideres sterke stilling, ved å motarbeide kollektive avtaler i arbeidslivet. Flåthen, som altså er valgt til å lede Norges aller største organisasjon med 870.000 arbeidsfolk som medlemmer, forklarer at alt som er viktig for arbeidstakerne ligger i de kollektive avtalene. Frps politikk handler om å gi arbeidsgiverne større muligheter til å utnytte arbeiderne sånn at arbeidsgiverne får mer penger og makt, og vanlige folk får mindre penger og makt.

FrP mener også at man ikke trenger tillitsvalgte, fordi hver enkelt heller skal ordne opp med sjefen på egen hånd. Det er dette som får LO-lederen til å si rett ut at FrPs politikk er idioti, og at FrP ikke skjønner hvordan arbeidslivet fungerer.

Jeg tror Flåthen tar litt feil. For jeg tror FrP skjønner utmerka godt hvordan arbeidslivet fungerer. Og for overklassen er på ingen måte denne politikken idioti. FrPs politikk handler om å svekke vanlige folks mulighet til å ta makt over sin egen hverdag og over ressursene i samfunnet, og heller gi mer makt til bedriftseiere og sjefer.

Noen tjener på FrPs politikk. Men det er ikke jeg. Og heller ingen andre av LOs 870.000 medlemmer. Jeg er glad for at en organisasjon som representerer meg og de fleste andre jeg kjenner tar til motmæle når FrP vil bygge ned det som vår bevegelse, arbeiderbevegelsen, har brukt 100 år på å bygge opp.

søndag 9. august 2009

...pause

Rekker bare å legge inn en liten beklagelse over lang bloggpause.

Har hatt fantastisk sommerleir, men påfølgende stress og søvnunderskudd (=sovne hver gang man prøver skrive noe på bloggen), og så på torsdag bar det videre til Serbia for storebrors bryllup. Her er det aldeles strålende, og jeg kjenner at jeg er helt nødt til å heller løpe avgårde til svømmebassenget, enn til å blogge :P Hehe...

Men gi meg ikke opp, til uka blir det hyppige oppdateringer igjen :)