tirsdag 30. juni 2009

Usolidariske kriminaliseringsmotstandere

Nå har Politiet vært ute og slått fast at loven som forbyr sexkjøp har vært en suksess.
42 menn har så langt blitt tatt for å kjøpe sex i Oslo etter at fobudet trådte i kraft 1.januar i år. I et intervju slår politioverbetjent Øyvind Nordgaren i Oslo politidistrikt fast at loven har hatt klare positive konsekvenser.

-Erfaringene nå viser helt klart at loven har hatt sin berettigelse. Vi ser at det er færre kvinner som kommer til Norge for å prostituere seg, ergo er det færre som blir utsatt for hallikene og menneskehandlere, sier Nordgaren til TV2.

Politioverbetjent Harald Bøhler, som leder Oslo-politiets STOP-gruppe er enig. -Med vår tilstedeværelse har vi sendt et tydelig signal til potensielle kunder og miljøene som driver med hallikvirksomhet og menneskehandel. Norge er ikke like attraktiv lengre for utenlandske prosituerte, uttalte Bøhler til TV2.

Oslo-politiet slår også fast at de som hevdet at sexmarkedet bare ville flytte innendørs har tatt feil. Med andre ord, kritikernes spådommer er feilslåtte og loven har gjort noe med menneskehandelen. Men som SU viste tidligere i år er det fortsatt en vei å gå for å gjøre noe med horekundenes holdninger, men også der tyder alt på at ting går i riktig retning.

SU har kjempet for lovforbudet mot sexkjøp i flere tiår. Det overrasker ikke meg at loven er en suksess. Men resultatene gir motstanderne av loven et forklaringsproblem. Mener de at det ville vært bedre at antall ofre for menneskehandel i Norge hadde fortsatt å øke?

Jeg syns det er på sin plass å kreve at de som har vært i mot loven, og som så fort de får sjansen fortsetter å argumentere mot loven, får forklare hvordan de kan forsvare å være motstandere av de forbedringene vi nå ser.

Jeg mener rett og slett at det er usolidarisk og virkelighetsfjernt å være motstander av en lov som har så klare positive effekter.

Men alt er ikke rosenrødt. Fortsatt ser vi at kvinner i prostitusjon har det tøft. Vold, tvang, voldtekt og psykiske traumer er etter alt å dømme fortsatt del av hverdagen for de fleste prostituerte, slik det var det før loven ble innført. Nå gjenstår det å gjøre en enda sterkere innsats for å gi kvinner i prostitusjon bedre muligheter til å velge bort prostitusjonen. Kampen for bolig, utdanning, arbeid og opphold for kvinner som vil ut av prostitusjon fortsetter. Som feminist kan man aldri hvile lenge på laurbærene.

mandag 29. juni 2009

Sommersol og ny sykkel :)

Det er fantastisk når sommeren smiler som nå, og umulig å sitte inne og skrive blogg... Har kjøpt meg ny sykkel og den siste uka har jeg gjenoppdaget gleden ved å suse av gårde med mjølkesyre i lårene :)

Var på SU-seminar i Lillehammer fredag og lørdag, og da vi var ferdig tok jeg like gjerne sykkelen fatt, og sykla hjem til mamma og pappa på Hamar.

Det er noe veldig fint i å sykle småveiene langs Mjøsa, høre humlene suse og la sola steke ryggtavla. Midt mellom Moelv og Brummundal måtte jeg stoppe og ta bilde av den nedlagte bensinstasjonen Ringsaker Bensin & Service.

Det gir en blanda følelse å sykle forbi stedet hvor utviklinga tilsynelatende har stått stille i flere tiår. På den ene sida er det noe vedmodig ved det, og det får meg til å føle oppgittheten over sentraliseringspolitikken som har vært ført. På den andre sida får det meg til å tenke framover, forestille meg alle mine kjente steder om 40 år, og jeg smiler for meg sjøl når jeg tenker på at alle bensinpumpene, ikke bare de i grisgrendte strøk, vil være nedrusta og tulla inn i spindelvev, fordi verden har kommet seg ut av den fossile tidsalderen.

onsdag 17. juni 2009

Verdens beste land å være lærer i!

Norge er stort sett verdens beste land å bo i. Og i følge en ny OECD-rapport er vi i verdenstoppen når det gjelder hvor det er best å være lærer også :) Snakk om å snu skuta!

Det har vært mye berettiga klaging i norsk skole opp igjennom. For alt har ikke vært, og er fremdeles ikke, så bra som det bør være. Men den nye OECD-undersøkelsen viser noe viktig:

For det første at ting går i riktig retning. Vi er i ferd med å snu skuta, og lærerne er mer positive. Det er bra. Positivitet skyldes ofte at folk er optimister, har trua på at problemer vil bli løst, og føler at ting jevnt over bare blir bedre og bedre. Jeg tror SVs jobb i Kunnskapsdepartementet har bidratt til optimismen.

For det andre viser undersøkelsen noe jeg har visst lenge, men som en del har prøvd å spre et falskt bilde om. Og det er at det IKKE er sånn at det er uberettiga klaging og syting i skolen. Tvert om. Lærere sier fra når ting ikke er som de bør, og det er bra og det er viktig for at ting skal bli bedre. Men generelt er lærere positive folk, som er ute etter å gjøre det beste ut av ting.

Mye må bli bedre i norsk skole. For elever er det problemer knytta til for få lærere, for lite oppfølging, for mye teori, for lite variasjon og praktiske oppgaver, altfor mange utsettes for mobbing og det er utslitte doer og dårlige lufteanlegg. For mange går gjennom skolen uten å få den opplæringa de har krav på.

For lærerne er det et papir- og dokumentasjonshelvete som suger energi, det er for mange elever man ikke for fulgt opp så bra som man ønsker, det er stort arbeidspress og det er vanskelig å vite hva man skal gjøre for elever som ikke finner seg til rette.

Det er ingen tvil om at det er store oppgaver som ligger foran både skolepolitikere og oss som skal være lærere i framtida. For skolen har et stort forbedringspotensiale. Men like fullt: Å være lærer er det morsomste jeg har gjort! Som lærer kan man utgjøre en forskjell i mange menneskers liv, og gjøre verden til et litt bedre sted. Det er et supert yrke.

Og ingen skal komme her og si at ikke lærerne vet å sette pris på det de har og se positivt på utfordringene!

mandag 15. juni 2009

Sommeridyll

Prøver å ikke sitte altfor mye foran dataen, nå som det er sommer og sol og blide, fine mennesker overalt som jeg heller vil henge med!


Som for eksempel Tine og Henriette og alle de andre kule SUerne i Sørlandsregionen Cuba som jeg brukte første helga i juni med på Skjærgårdsosialisme i Kristiansand :)


Og alle de flotte lofotværingene i Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten og Vesterålen, som jeg tilbrakte torsdagen med, i de kanskje aller mest fantastiske naturomgivelsene verden har å by på.



Og i helga var jeg ute hos fagforbundet mitt Handel og Kontor på sommerkonferanse sammen med 70 andre humørfylte, fagorganiserte ungdommer, som ga meg ei heidundranes helg :) Dessverre fikk jeg ikke tatt noen bilder, men om noen av dere som var der har, så send dem til meg! mali@su.no


Så det var forklaringa på litt sjelden bloggoppdatering... Men det får så være, sommeren er til for å nytes, sammen!

mandag 8. juni 2009

La rettferdigheten vinne


Akhtar Chaudry, stortingspolitiker for SV, holder appell til støtte for Abbas og Fozia, som ikke kunne delta fordi de sitter i kirkeasyl. De store bildene av dem gjorde likevel at vi som demonstrerte følte nærhet til dem.
I dag var jeg på demonstrasjon til støtte for søskenparet Abbas og Fozia Butt. De er 23 og 24 år gamle, og har bodd 17 år i Norge. Nå bor de i kirkeasyl for ikke å bli tvangssendt til Pakistan, et land de knapt kjenner.

Abbas og Fozia kom til Norge da de var 3 og 4 år gamle og har bodd her hele livet, med unntak av tre år midt på 90-tallet. De tre årene førte til at de mistet oppholdstillatelsen, men det fant de ikke ut før i 2001. Moren deres gikk da i skjul, men ble i 2005 tvangsreturnert til Pakistan, på tross av medisinske råd. Moren var hjertesyk, og døde i 2007 i Pakistan hvor hun ikke lenger fikk behandlingen hun hadde fått i Norge. Abbas og Fozia står alene igjen, med en usikker framtid. For norske utlendingsmyndigheter vil straffe dem for den feilen mora deres gjorde da de var barn.

Abbas og Fozia har hele tiden gått i norsk barnehage og skole, de har jobbet og utdanna seg i Norge. Men nå skal de sendes ut av landet, fordi moren deres begikk en alvorlig feil da hun sendte barna til Pakistan på 90-tallet.
Det finnes ingen rettferdighet i at barn kan straffes for foreldrenes feilgrep på denne måten. Abbas og Fozia må få bli i Norge, hvor de hører hjemme. Det er her de har vennene sine, studiene sine, og livet sitt. I Pakistan har de ingenting.
Jeg skammer meg over at det er sånn i Norge i dag at noen skal måtte gå i kirkeasyl for å forhindre at den norske stat skal utføre overgrep og urettferdighet. Derfor vil jeg takke alle som kjemper for rettferdighet for Abbas og Fozia, og særlig Maral Houshmand som leder Støttegruppa for Abbas og Fozia.
Stå på og ikke gi opp kampen for rettferdighet! Dere kjemper for et mer solidarisk og humanistisk Norge, et sånt Norge som jeg vil bo i.

onsdag 3. juni 2009

Sannheten om FRP !

Her følger en usensurert versjon av Christian Ingebrigtsens sang til FRPs landsmøte: Fremtiden i dag. Ifølge de som står bak låta (Gatas parlament og Supa Sayed) er dette den egentlige versjonen som viser Ingebrigtsens egentlige meninger om FRP. Denne bare må sees!