torsdag 29. januar 2009

Stand up for Palestine!


I dag har jeg fått besøk på kontoret av tre jenter som har lagd sin egen aksjonsgruppe som en reaksjon mot Israels massakre i Gaza. De kaller seg Stand Up og er i full gang med å trykke plakater, male banner, spre løpesedler og mobilisere til en makering på søndag.

De inviterer til minnestund for ofrene i Gaza med appeller, slideshow og sittned-aksjon.

-Selv i krig finnes det regler, men vi har sett at Israel bryter alle reglene som finnes. Det må vi reagere mot. Vi vil bare ha rettferdighet, sier Nisrin, Hanan og Sasha.

Det vil jeg også. Så jeg møter opp på søndag, og håper at mange andre gjør det samme.


STAND UP FOR PALESTINE
foran Stortinget
Søndag 1.februar kl 16-17

Se opp for facistene - to be continued


Italias president Silvio Berlusconi er igjen ute på dypt vann.

Angivelig for å bekjempe den økende kriminaliteten i Italia, har han bestemt at 30.000 soldater skal ut i gatene i landets store byer. For å unngå reaksjoner mot det skremmende og fascistiske som ligger i dette forslaget, skyver Berlsuconi kvinnene foran seg for å argumentere for militariseringa.

To grove voldtekter er nemlig i følge Berlusconi bakgrunnen for avgjørelsen. Det bør vel skurre i flere kvinneører. Min erfaring tilsier at det nok er noe annet som egentlig ligger bak, når en mann som Berlusconi plutselig viser handlekraft for å gjøre noe med vold mot kvinner.

Men Berlusconi uttalte seg så provoserende, at fokuset ikke ble liggende på å reise disse spørsmålene. Berlusconi sa nemlig, etter å ha forklart at soldatene skulle beskytte kvinnene, men at han ikke kunne garantere at de nå kunne føle seg trygge:

- Det er ikke mulig å utplassere en styrke som er stor nok til å forhindre alle voldtekter. Vi ville vært nødt til å ha en enorm mengde soldater, fordi kvinnene våre er så vakre.

Hallo?!

Hva er det han prøver å si om italienske menn?! At de ikke kan styre seg og oppføre seg som folk?
Og hva sier det om statsministerens syn på voldtekt?! At det egentlig er helt forståelig og ok, for de pene kvinnene har sjøl skylda siden de ser så bra ut?!

Makan til primitiv høyrefascist...

Men egentlig er jo ikke det mest skremmende i denne saken at Berlusconi rettferdiggjør voldtekt og beskylder italienske menn for ikke å kunne styre sine drifter. Det er vel neppe noe nytt.

Hakket mer skremmende er militariseringa Berlusconi har satt i gang. Men det kommer jeg tilbake til i en senere post.

torsdag 22. januar 2009

Hvordan kunne det skje?



Kommer rett fra et SV-møte på Stortinget med Mads Gilbert og Erik Fosse, der de fortalte og viste bilder fra sine opplevelser i Gaza. Heregud så jævelig. Jeg har ikke ord. Det var mange blanke øyne i SVs stortingsgruppe, for å si det sånn...

Jeg blir så utrolig frustrert over at verden lot dette skje. Og i mediekritikkens ånd må jeg referere noe av det Gilbert og Fosse sa, da de ble bedt om å kommentere den medierollen de selv plutselig havnet i.

De sa noe sånt som dette (jeg var for grepet til å ta notater, beklager om noe er feil gjengitt):

-Vi var de eneste to vestlige menneskene i hele Gaza. Blant 1,5 millioner mennesker. Ikke ett annet menneske fra den vestlige verden var til stede. I mange måneder har Israel gått systematisk til verks for å sørge for at alle internasjonale vitner var ute av Gaza før de satte i gang.

Vi hadde ikke noe annet valg enn å kommentere hva vi så. Hadde ikke Israel klart å stenge hele resten av verden ute ville denne krigen maks vart en uke. Mangelen på journalisters tilstedeværelse ga Israel rommet til å fortsette massakrene i tre uker.

Deres tale var klar. Uten pressesensuren kunne hundrevis av palestinske liv vært reddet.

Da hjelper det lite at norske journalister skrev et brev til Israels ambassade i Oslo.

Mediekritikk

Folka bak Ny Tid har oppretta et nytt nettsted, mediekritikk.no. Og jeg har vært heldig nok til å få være med i panelet som skal drive med kritikk av mediene på fortløpende basis. En spennende oppgave :)

Denne uka har jeg retta oppmerksomheten mot norske mediers Gaza-dekning. For ei ukes tid sia kom "analysen" fra byrået Retriever som hevda at norske mediers dekning var ubalansert i propalestinsk favør. Det har jeg noen innvendinger mot. Her følger et lite utdrag, resten av innlegget kan du lese her.

– Oppslag der det for eksempel tas til orde for at én part har mer ansvar enn den andre, er kategorisert som tendensiøse, sa medieanalytiker Kristina Nilsen i Retriever til Aftenposten.no da hun la fram Retrievers "analyse".

Dette er jo helt bak mål! Hvordan kan det være ubalansert å si at Israel er ansvarlige for de krigsforbrytelser de begår!?

Når én part faktisk HAR mer ansvar enn den andre kan det ikke være ubalansert å påpeke det. Det er ingenting ved Hamas' rakettangrep som gir Israel rett til å gå utover humanitærretten, noe ingen kan bestride at Israel har gjort (se feks innlegg i Klassekampen mandag av Høyesterettsadvokatene Endresen, Høin og Brygfjeld.)

At denne krigen har utvikla seg til å bli en massakre av 1300 palestinere, hvor en tredjedel er barn, et stort flertall er sivile, og hvor FNs bygninger, helsepersonell og medisinsk hjelpeutstyr systematisk blir angrepet, er Israels ansvar. Uansett hvordan man vrir og vender på det. I likhet med Høyesterettadvokatene håper jeg at de som er ansvarlige for disse krigsforbrytelsene blir straffeforfulgt og dømt.

onsdag 21. januar 2009

Seier!!


Fikk nettopp høre om en deilig seier! Selskapet Veolia, tidligere nevnt i dette innlegget, har gått på et kjempetap i Stockholm! Selskapet, som bygger apartheidmetro i Jerusalem i strid med folkeretten, har mista en kontrakt på å drive Stockholms metro, verdt 3 milliarder euro!

De siste månedene har en folkelig bevegelse bygd seg opp i Sverige. Denne bevegelsen har krevd at Veolias bygging av bybane på okkupert palestinsk land, som skal forbinde Israels ulovlige bosetterkolonier til Jerusalem og befeste Israels koloniale apartheidpolitikk, må få negative konsekvenser for selskapet. Og nå kan folkebevegelsen krone sitt arbeid med seier.

Myndighetene i Stockholm hevder selvfølgelig at det er kommersielle, ikke etiske, hensyn som står bak avgjørelsen. Det spiller ingen rolle. Veolia har fått et hardt økonomisk slag rett i ansiktet, og nyhetene om det negative fokuset som folkebevegelsen i Sverige har påført selskapet går verden over.

Jeg smiler foran skjermen. Kake i kveld?

søndag 18. januar 2009

Overtrøtt humor


Har hatt ei sinnsykt travel uke. Har ikke rukket anna enn å jobbe og sove, og vært elendig til å oppdatere bloggen. Mye av grunnen er at SV lager nytt arbeidsprogram for neste Stortingsperiode. Som Norges mest demokratiske parti har SV latt alle mennesker og organisasjoner i dette landet få muligheten til å komme med sine innspill. Det resulterte i 1638 (!) endringsforslag til 1.utkastet.

Jeg har i helga sittet i komiteen som har gått gjennom hvert enkelt forslag og gitt SVs landsstyre en anbefaling av hvilke som bør tas inn og bli SVs politikk. Ingen liten jobb...

Vil her kåre en vinner av konkurransen "Morsomste endringsforslag".

Mange forslag kunne blitt løftet fram. Særlig liker jeg setninga "Norge trenger barn og SV ønsker alle barn velkommen", som argumenterte for gratis assistert befrukting. Et annet som lyste opp i natten var "SVs mål er å avskaffe fattigdommen, også den relative fattigdommen". Dette kan kanskje forstås som et forsøk på å få SV til å vedta revolusjon innen nærmeste 4-årsperiode? For fjerning av all relativ fattigdom bør vel bety at alt av verdi skal fordeles helt likt mellom folk? Da er nok 4 år litt ambisiøst :)

Men som hedmarking tvangsbosatt i hovedstaden har jeg en klar favoritt. Vinneren må bli:

"SV vil arbeide for at det igjen vil bli attraktivt å holde sau som hobby"

Takk til alle som sendte inn forslag, og bidro til at vi får et knakende godt program!

Det blir nok en tidlig kveld på meg...

tirsdag 13. januar 2009

Alle midler i bruk


Israels massakre og krigsforbrytelser i Gaza fortsetter. På alle fronter, og med alle midler. Også i Norge merkes det. SU opplevde det ubehagelige i å få Facebook-gruppa vi oppretta for å stanse massakrene og utvise Israels ambassadør fra Norge hacka. Demonstrasjonsarrangører i Arendal har fått drapstrusler fra et israelsk mobilnummer. Og verre, jeg har snakka med norskpalestinere som har mista flere familiemedlemmer i denne krigen, enn det Israel har gjort totalt.

Men de stikkene som når oss her i Norge gir bare en liten pekepinn på hva palestinerne på Gaza går igjennom. Det meldes nå om at Gaza brukes som testlaboratorium for nye, folkerettsstridige våpen. Jerusalem Post melder om at framtredende israelere ikke syns det holder. Israels 5.største parti tar til orde for angrep tilsvarende USAs atombomber mot Japan, en anerkjent rabbiner sier teppebombing er tingen, og at drap på 1 million palestinere kan forsvares om det gir Israel sikkerhet.

Dette er bare helt for jævlig.

Da er det imponerende at Electronic Intifada kan melde om en sak fra Gaza som får oss til å trekke på smilebåndet. De gjengir en samtale der deres reporter lykkes med å drive gjøn med den israelske hærens tipstelefon, etter at Israel i forrige uke slapp løpesedler over Gaza for å søke etter palestinske kollaboratører.

På tross av de overgrep palestinerne utsettes for klarer faktisk noen å holde motet oppe. Takk.

fredag 9. januar 2009

Humor til å brekke seg av


Denne uka har Radioresepsjonen på P3 måttet tåle mye pepper for å mobbe Mira Craig. Og med god grunn. Men kritikken burde handle om mye mer enn at de er ufine med Mira.

- Det er ikke sånn at Mira Craig ikke hadde hatt godt av en anorexi-bulimi-kur, for å gjøre seg helt optimalt fysisk, uttalte programleder Tore Sagen i gårsdagens sending.

For en dust. Over halvparten av alle unge jenter i Norge syns de er for tjukke. Anorexia er den vanligste dødsårsaken blant unge jenter her til lands. Jeg skjønner at Radioresepsjonen som vanlig prøver å være morsomme. Men her lykkes de virkelig dårlig. Det er ikke det at jeg er i mot å tulle med tunge og vanskelige tema, noen ganger er det til og med befriende. Men at en tulling som ikke vet hva han skal fylle taletida si på radio med oppfordrer til litt mer anorexia og bulimi, er over grensa for hva som er morsomt.

I likhet med det jeg tror at er et flertall av jenter på min alder, så kjenner jeg jenter som står meg nært som har fått sin dose "anorexi-bulimi-kur". Det gjorde dem ikke noe godt.

lørdag 3. januar 2009

Barndomsnostalgi


I helga leste jeg i avisa at Finanskrisa også har nådd Hamar, og min barndoms eventyrplass, HaPå-fabrikken!

Jeg husker hvordan lukta av vanilje, sjokolade og karamell steg ut av fabrikkpipene der nede ved Mjøsstranda og ble båret med vinden over til Hamar Vest, eller Hamar-værst som bydelen min heter på folkemunne, og gjorde oss alle våte i munnen. På fabrikken lagdes mye snadder, og gjevest var HaPåen. For de av dere som ikke allerede vet det, så står HaPå for HamarPålegg, og det brune karamellpålegget har blitt lagd på Hamar siden rett etter krigen.

Men nå er det altså slutt. Med nedgangstidene og den internasjonale finanskrisa må også HaPå-fabrikken, nå eid av Nestle, kaste inn årene. Skjønt, MÅ... Jeg tviler på at Nestle er døden nær, og jeg tviler også på at det er det norske markedet for HaPå og vanilje som først bryter sammen. Men Nestle syns hvertfall ikke arbeidsplassene på Hamar er noe å spare på.

Og det er fabrikkeierne som bestemmer. Enn så lenge. Men nyheter som denne gir meg ekstra krefter for å gyve løs på et nytt år, i kamp for sosialisme og økonomisk demokrati!

Boikott Israel - fritt Palestina!


I dag var jeg og 2000-3000 andre på demonstrasjon i Oslo sentrum, mot Israels massakre på Gazastripa. Det var en verdig og fredelig markering hvor nordmenn og palestinere sto side om side i sin fordømming av Israel.

Når man tar til orde for å faktisk handle og gjøre noe i møte med urett, så får man ofte kritikk. Jfr kommentaren til forrige post. Men når jeg krever boikott av Israel er ikke det noe jeg har kommet på i desperasjon, men gjennom nøye overveielse av hva som faktisk kan bidra til mer rettferdighet og fred både for palestinere, men også for israelere og andre folk i Midtøsten.

Jeg tror det mest uproduktive man kan gjøre om man ønsker en fredelig utvikling i Midtøsten, er å tillate Israel å ture frem i strid med folkerett og alle humanitære prinsipper, og gjentatte ganger lære Israel at de kan gjøre hva som helst uten å møte reaksjoner. Dette har vært det internasjonale samfunnets taktikk altfor lenge, og har ført til at Israel har utbygget et apartheidsystem som i følge FNs utsendinger er verre enn det vi så i Sør-Afrika, og at de tillater seg å gjennomføre staidg grovere massakre mot den palestinske sivilbefolkningen. Dette vil ikke opphøre før vi setter foten ned og viser at Israel ikke lenger vil møte aksept for dette.

Etter en ukes tid med israelske massakre og offentlig debatt mener jeg det er påfallende hvordan det er Israelvennene som ikke setter seg inn i situasjonen, mens vi som kritiserer Israel tvert i mot har tall, statistikk og anerkjente kilder som FN og Amnesty International å vise til.

Å rettferdiggjøre Israels grove massakre ved å henvise til Hamas' raketter er absurd. Mens Israel så langt har drept over 457 palestinere har Hamas bare drept 4 israelere. Mens Israel har skadet over 2000 palestinere har Hamas bare skadet et tjuetalls israelere.

Mens Hamas ikke drepte en eneste israeler under våpenhvileavtalen drepte Israel over 20 palestinere på Gazastripa, og dobbelt så mange på Vestbredden.
Tallene varierer etter hvilke kilder du bruker, ettersom Israel på tross av avtalen har fortsatt stengningen av Gaza og nekter journalister og internasjonale organisasjoner adgang til Gaza. Den israelske organisasjonen Btselem, som av Israel nektes adgang til Gaza og dermed har vanskeligheter med å føre sin statistiskk melder også om israelske drap under våpenhvilavtalen.
De bekrefter også at ingen israelere er drept av Hamas under våpenhvileavtalen.

Vil til slutt tipse dere om en uttalelse fra Amnesty International fra 5.november i år, som sier en del om hvordan våpenhvileavtalen har artet seg.

Jeg vil ikke beskyldes for å ikke sette meg inn i virkeligheten, når det kommer til Palestina. Det er ingen tvil om at det er Israels okkupasjon og totale forakt for menneskeliv og internasjonal rett som er hovedproblemet. Det må omverdenens politikk snart begynne å bære preg av.